Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítő intézet befektetésre ajánlott kategóriába sorolta a magyar állampapírokat, stabil kilátással. A Standard & Poor's mostani döntése az újabb felminősítés előszobáját jelenti - fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter (aki egy friss felmérés szerint a legnépszerűbb magyar politikus).

A nemzetközi gyakorlatban nem szokás közvetlenül az országgyűlési választások előtt a hitelminősítési besorolás javítása. De várakozása szerint a másik két hitelminősítő is hamarosan követheti a S&P-t és pozitív kilátással látják el a besorolásukat.

A piaci befektetők jóval a hitelminősítők előtt járnak, jól mutatja ezt az is, hogy a kötvényhozamaink egy ideje hasonlóak több magasabb besorolású ország hozamszintjéhez.

A S&P külön is elismerte, hogy a kormány innovatív gazdaságpolitikai lépései jelentősen hozzájárultak a külső sérülékenység csökkentéséhez és a makrogazdasági stabilitáshoz - mondta a politikus.

Az elemzés Magyarország fő erősségeként említette a gazdasági kilátások stabilitását, illetve a külső sérülékenység csökkentését. A bankszektor nem teljesítő hitelei nagy valószínűséggel tovább csökkennek a jövőben, illetve hosszú távon is fenntartható módon bővül a banki hitelezés. A felminősítést a pénzügyi szektor folyamatainak további és tartós javulása eredményezné a pozitív gazdasági folyamatok fennmaradásával párhuzamosan. A versenyképesség erősítésén, a jövedelmek növekedésén és az adók csökkentésén alapuló új növekedési modell tartósan felzárkózó gazdasághoz vezet, így minden adott a további felminősítésekhez - véli Varga Mihály.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balogh Zoltán