Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A "bukott angyal" (fallen angel) a befektetőiből spekulatív kategóriába visszasorolt kereskedelmi és államadósok megjelölése a hitelminősítői zsargonban.

A még befektetői osztályzatú, de ennek elvesztésével fenyegetett adósok besorolása a befektetésre ajánlott sáv alsó szélét jelentő "BBB mínusz", leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással, vagy negatív előjelű figyelőlistás státusszal.

A Standard & Poor's július végén jelentette be Londonban, hogy az addigi stabilról negatívra rontotta Magyarországra érvényben tartott "BBB mínusz" adósbesorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy "a kormány egyes intézkedései kedvezőtlenek lehetnek a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira".

Akkori elemzésében az S&P e lépések között első helyre sorolta a pénzintézetekre kiróni tervezett adót, amelynek mértéke a hitelminősítő szerint középtávon ronthatja a bankrendszer tőkefelhajtó, és ezáltal hitelezési képességét is.

A "bukott angyalokról" és a "potenciális bukott angyalokról" kiadott legújabb hétvégi összesítésében a Standard & Poor's ugyanerről a kérdésről úgy fogalmazott: a magyar adósosztályzatra érvényes negatív kilátás a cég azon véleményét tükrözi, hogy a kormány által a közfinanszírozási helyzet konszolidálására kidolgozott terv "kulcsfontosságú alkotóelemei károsnak bizonyulhatnak" a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásai szempontjából, gyengítve a kormány képességét arra, hogy a közfinanszírozást fenntarthatóbb alapokra helyezze.

Az S&P az új kimutatásban közölte: Magyarország - összesen 53,76 milliárd dollárnyi, a hitelminősítő által besorolással ellátott adósságállománya alapján - "a legnagyobb potenciális bukott angyal", vagyis a Standard & Poor's osztályzati listáján szereplő adósok közül a legnagyobb olyan, amelyik elveszítheti befektetésre ajánlott osztályzatát.

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P "BBB mínusz" osztályzatánál a Fitch egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) besorolással listázza a magyar államadósságot.

A "BBB mínusz" a befektetési kategória alapszintje; ha a Standard & Poor's ezt a magyar besorolást rontja, azzal Magyarország ennél a cégnél elvesztené befektetésre ajánlott osztályzatát. Jelenleg három olyan EU-tagállam van - Lettország, Románia és Görögország -, amelyekre a hitelminősítők nem befektetői, azaz "bóvli" besorolásokat tartanak érvényben.

A Standard & Poor's a most kiadott havi összesítésben kiemelte, hogy világszerte jelenleg összesen 56 "potenciális bukott angyal" szerepel osztályzati listáján; ezek adóskockázati besorolással ellátott összadóssága 279,68 milliárd dollár.

Az érintettek zöme cégadós, főleg a pénzügyi szektorból. Magyarországon kívül még egy államadós szerepel az S&P listáján a befektetői fokozat alá minősítéstől fenyegetett adósok között: Izland, 7,71 milliárd dollárnyi adóssággal.