BUX
38643

Magyarország lehet az elrettentő példa

Magyarországgal statuálhat példát az EU és az IMF a Franfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint.

NAPI, 2010. július 29. csütörtök, 14:13

Magyarországról közölt cikket a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap Reinhard Olt tollából. A konzervatív német újság Magyarországgal rendszeresen foglalkozó tudósítója ismerteti az utóbbi idők vitáit az IMF-hitel, az államháztartási deficit, a megszorítások, a bankadó körül, és megjegyzi, hogy mostanában nem csak Budapesten az tézis járja, hogy Magyarország éppen az az adós, amely ideális a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió számára ahhoz, hogy elrettentő példát statuáljon rajta - idézi az MTI a német napilapot.

A cikkíró magyarázatul hozzáfűzi: Óriási lukat ütött a költségvetésben, hogy Medgyessy Péter - aki bankárként is tudhatta volna, hogy ez nem helyes - , majd utódja, a szocialista mezbe öltözött nagyvállalkozó, a neoliberális aspirációival saját pártjában alig-alig érvényesülni tudó Gyurcsány Ferenc választóik egy részét az államkassza áldásaiban részesítette. Hagyták, hogy az egekbe szökjön az államháztartási hiány, és amikor adó- és járulékemelésekkel próbálták ezt ellensúlyozni, megbénították a magyar és az országban működő külföldi vállalatokat, amelyek már amúgy is az európai konjunktúra-visszaesés szívóhatásába kerültek. "Negatív gazdasági növekedés" volt a következmény, a többiről pedig a nemzetközi pénzügyi válság gondoskodott, amely úgyszólván elsőként sújtotta Magyarországot, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió kérelmezőjévé tette. Csak a Bajnai Gordon vezette átmeneti kormány indította el a pénzügyi és gazdaságpolitikai kiigazítást - olvasható a cikkben.

Magyarország - más hírbe hozott, az IMF és az EU pénzügyi támogatására szoruló országhoz hasonlóan - éveken át nyilvánvalóan tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takarója ért. A forint az említett tézis szerint nyomás alá kerülhet anélkül, hogy veszélyeztetné az eurót. Tízmillió lakosával Magyarország pedig nem jelentéktelen ország, ráadásul engedetlen kormányfője kifejezetten gondoskodik arról, hogy mindenki figyeljen rá. Ugyanakkor a súlya és ereje az európai környezetben mégsem akkora, hogy válság esetén dominóhatást váltson ki. Magyarország ezért éppen ideális arra, hogy példáján előre megmutassák, mi fenyegeti azokat, akik nem hajlandók spórolni, s ezt Brüsszel mint virgácsot kitegye más fővárosok ablakába, ahol az euró a fizetőeszköz. A cikk szerint ez leginkább Athénra és Lisszabonra, de Madridra és Rómára is vonatkozhat.

Ha ez a felfogás helytálló lenne, és az IMF és az EU a magyaroknak és vezetésének feltenné a hüvelykszorítót, azzal a finn Olli Rehn európai uniós pénzügyi biztost büntetnék hazugságaiért, aki kifejezetten dicsérte Budapestet alacsony államháztartási deficitjéért és átlagon felüli gazdasági növekedéséért. Orbán erős miniszterelnöki pozícióját ugyanakkor közvetve tovább erősítené, amellyel a kétharmados parlamenti többség révén amúgy is rendelkezik - írta Reinhardt Olt.