Magyarország megint napirenden lesz Brüsszelben

Magyarország is napirenden lesz az Európai Bizottság keddi ülésén. A szerdai strasbourgi plenáris vitán az igazságügyekért felelős bizottsági alelnök beszél majd Magyarországról - írja a Bruxinfo. Ugyanakkor a különböző európai intézmények vizsgálódásai alapján júniusra állhat össze egy általános kép a negyedik magyar alkotmánymódosításról és a magyar demokrácia helyzetéről. A portál szerint ettől is függhet, hogy az Európai Parlament el akarja-e indítani a szerződés 7-ik cikkelye szerinti eljárást Magyarországgal szemben. A szerdai plenáris vita elsősorban a téma melegen tartását célozza - véli a brüsszeli portál.
NAPI, 2013. április 16. kedd, 12:27
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság keddi, strasbourgi ülésének napirendjén szerepel a magyar alkotmányos helyzet is. A hétfőn nyilvánosságra hozott napirendtervezet szerint a biztosi testület az egyéb pontok között eszmecserét tart Magyarországról is, amelyen a testület elnöke, José Manuel Barroso szóbeli nyilatkozatot tesz, vélhetőleg összefoglalva eddigi saját értékelését a magyar helyzetről. A tervezet nem jelöli meg, hogy bármilyen ügyben döntés is születne Magyarország kapcsán, így egyelőre nem lehet valószínűsíteni, hogy az Európai Bizottság kedden indít-e kötelezettségszegési eljárásokat Magyarországgal szemben. Az Európai Bizottság arról tájékoztatta a BruxInfót, hogy az Európai Parlament szerda reggeli, Magyarországról szóló plenáris vitáján Viviane Reding alelnök beszél majd a testület nevében. Tisztviselők azt mondták, "részletesen, átfogóan és keményen" fogja kifejteni a testület álláspontját.

A Bruxinfo szerint Orbán Viktor kedden Strasbourgban lesz ugyan, de a tavalyihoz hasonló konfrontációra ezúttal valószínűleg nem kell számítani. Ennek fő oka, hogy az európai liberálisok frakcióvezetője, Guy Verhofstadt által kezdeményezett, de többek között a szociáldemokraták által is támogatott plenáris vita nem tekinthető konkluzívnak, mert a magyar dossziéban párhuzamosan zajló vizsgálatok egyelőre nem értek döntő szakaszba. A szerda reggeli, mindössze 40 percesre tervezett plenáris vita ezért elsősorban a téma melegen tartására lesz majd jó.

Az április 17-i vita egyfajta ráhangolódás lehet a júniusi plenáris ülésre, amelyen a dolgok jelenlegi állása szerint az Európai Parlament határozatot fogadhat el a "magyarországi eseményekről" és azok megítéléséről egy portugál zöldpárti képviselő, Rui Tavarest, javaslata alapján. Tavarest még tavaly februárban kérte fel az EP a jelentés elkészítésére, és azóta öt munkadokumentumot is közzétett. Állásfoglalásának tervezetéről szándékai szerint május 6-án szavaz majd az EP állampolgári jogokért felelős szakbizottsága (LIBE), mielőtt a határozati javaslat a plenáris elé kerülne.

A Bruxinfo szerint az EP-n belül mostanra nagyjából egyetértés jött létre arról, hogy a képviselőtestületnek a Tavares-jelentés alapján kell majd döntenie a következő lépésekről, de a jelentés következtetéseire mindenképpen hatással lesz az Európai Bizottság negyedik alkotmánymódosításról készült és már a szerdai plenárison előzetesen ismertetendő jogi elemzése. Az Európa Tanács tanácsadó testülete június 15-16-án hozza nyilvánosságra a maga elemzését, így az is hatást gyakorolhat majd az EP plenáris szavazására - véli a brüsszeli portál.

Az uniós szerződés 7-ik cikkelye értelmében az EU három fő intézményének mindegyike elindíthatja az eljárást akkor, ha az alapvető értékek folytatólagos és súlyos megsértését tapasztalja, illetve ennek veszélye áll fenn. Ha az EP-ben többségi támogatást is kapna az akár az ország szavazati jogának felfüggesztését is eredményezni képes eljárás, megfigyelők szerint minimális lenne az esély arra, hogy a Tanács is elmarasztalja Budapestet. Ezzel együtt egyesek szerint már az eljárás elindítása is fontos politikai üzenet lenne - írja a Bruxinfo.

A hírportál ugyanakkor megjegyzi, hogy a magyar kormányfő számára most sokkal fontosabbnak tűnik, hogy megőrizze az Európai Néppárt támogatását, különös tekintettel azokra a hírekre, amelyek ennek a támogatásnak az erodálásáról szólnak, bár a Bruxinfónak nyilatkozó forrásaok komoly fenntartásokkal fogadták, hogy szóba került volna a Fidesz esetleges kizárása a Néppártból. A magyar kormányfő mindenesetre kedden este a részvétel az EPP frakcióülésén.

.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

labandy, 2013.04.16 17:18

Szégyen padona a Buga Narancs!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2013.04.16 15:41

Orbán szeret harcolni, most megmutathatja, mit tud.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.04.16 15:27

Folyamatosan fizetjük a büntetéseket az uniós pályáztatások szabálytalanságai és a szabályszegési eljárások miatt. Ez ügyben lassan utol érjük Romániát. Ha a nyomorgó tömeg maga előtt látná ezeket a feleslegesen kifizetett pénzeket, fellázadna.
Valamiért az ellenzék ezt nem artikulálja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.04.16 12:51

Legalább lehet hatcolni.

csapataink ismét harcban állnak - szövetségeseinkkel szemben!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.04.16 12:42

.."Magyarország megint napirenden lesz Brüsszelben.."


..majd ez is elmúlik...,mint a török,habsburg,orosz ,komcsik ,és a neoliberálizmus....,nem??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html