Csütörtökön 8 millió eurós gyorssegélyt kért Magyarország befogadókapacitásának kiterjesztésére - mondta Arvamopulosz, migrációs ügyekért felelős uniós biztos, aki azt is megemlítette, hogy június 30-án járt Magyarországon a hatóságokkal megvitatni a migrációs hullámmal kapcsolatos kérdéseket. A biztos szerint az EB késlekedés nélkül kezeli a kérést.

A biztos megemlítette, hogy Magyarország felsorakozott Olaszország és Görögország mellé, mint a migrációnak leginkább kitett ország (úgynevezett frontország), miután csak júliusban 35 ezer migráns érkezett Magyarországra.

Azt is nhozzátette: Magyarország kezdeményezésére októberben magas szintű konferenciát tartanak a Nyugat-Balkán felől Magyarországra és a közép-európai országokba irányuló megnövekedett menekülthullám okozta kihívások kezeléséről.

Arvamopulosz hangsúlyozta, a migráció által támasztott kihívásokra nincs egy kizárólagos, sem egyszerű megoldás. Úgy ahogy a bizottság szerint egyetlen tagállam sem tudja egyedül hatékonyan kezelni a problémát.

Újságírói kérdésre a magyar-szerb határra épülő kerítéssel kapcsolatban Arvamopulosz ismét hangsúlyozta: az Európai Bizottság nem támogatja falak építését, ehelyett inkább arra ösztönzi a tagállamokat, hogy alternatív megoldásokat keressenek. A tagállamok felelőssége a határainak menedzselése, de minden intézkedésnek tiszteletben kell tartania a migránsok emberi jogait.

A biztos arról is beszélt, hogy a Nyugat-Balkán felől érkező menekülthullám mindenkiben komoly aggodalmakat keltett, ennek a kezelését a következő hónapokban tekintik át.