Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európában ma mindenhol az a probléma fogalmazódik meg, amely szerint be kellene indítani a növekedést, ám önmagában az üzleti élet erre nem képes, ezért szükség lenne a kormányzatok növekedésbarát politikájára, ugyanakkor a magas adósságok miatt nincs pénzügyi forrás a központi büdzsékben bővülést generálni - fogalmazott a kormányfő a Kereszténydemokrata Internacionálé pénteki budapesti ülésének szünetében az MTI beszámolója szerint. Erre a dilemmára az eurózóna országainak szorosabb gazdaságpolitikai koordinációval, az euróövezeten kívüli tagállamoknak - így Magyarországnak is - pedig egy egyre inkább "a saját útjukat járni képes, rugalmas" gazdaságpolitikával kell válaszolniuk.

A magyar recept más, mint a többieké - mondta Orbán Viktor, aki a magyar erőforrások között említette az új tehermegosztást, a devizahitel-terhek csökkentését, a monopóliumok korlátozását, az oktatási rendszer átalakítását, a segélyalapú helyett egy munkaalapú gazdaság kiépítését, a keleti kereskedelem fellendítését és az egyoldalú energiafüggőség felszámolását. Ha Magyarország ezeket a "rejtett tartalékokat" jól használja ki, akkor egy forráshiányos költségvetés mellett is képes lehet gazdasági növekedés elérésére - közölte a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy idén - "a jó remények szerint" - egy százalék körüli lehet a gazdasági növekedés, jövőre pedig ennek a duplája, és "a jövőben is további növekedési tendenciák vannak a láthatáron".

Szavai szerint Magyarország egy olyan kísérletet hajt végre, amellyel a modern kor nagyon nehéz kihívásaira a hagyományos, keresztény értékrend alapján próbált választ találni. "Erről természetesen nagy viták vannak Magyarországon is - itt jól álljuk a sarat -, és persze a keresztényellenes európai erők állandó kereszttüzében is állunk e miatt a kísérletünk miatt" - fogalmazott Orbán Viktor.

Pier Ferdinando Casini, a CDI elnöke a tájékoztatón azt mondta, az internacionálé budapesti ülése a bizalom jelének kifejezése Magyarországnak, ahol "a kormány jó munkába kezdett". Európa helyzetéről szólva felhívta a figyelmet a recesszióból fakadó munkahelymegszűnésekre és életszínvonal-csökkenésre, különösen siralmasnak nevezve a fiatalok munkanélküliségi adatait. "Azt szeretnénk, hogy Európa (...) más nyelvet beszéljen: ne csak szigorról beszéljen, hanem fejlődésről és növekedésről is" - hangsúlyozta az olasz politikus.

A Demokratikus Centrumpártok Internacionáléja a világ keresztény, humanista nézeteket valló politikai pártjait és szervezeteit tömöríti. A Fideszt 2001-ben vették fel tagjai közé, Orbán Viktor azóta a szervezet alelnöke.