Magyarország súlyosan korrupt, becsületesen nehéz boldogulni - így látják a magyar fiatalok

A 18-29 éves magyar fiatalok túlnyomó többsége szerint a hazai közéletet átszövi a korrupció, ám ebbe nem szabad beletörődni. A megkérdezettek több mint kétharmada szerint korrupcióval nagyobb az esély a boldogulásra. Ezek a legfontosabb megállapításai annak az átfogó vizsgálatnak, amelyet a Transparency International Magyarország (TI) végzett 2016 júliusában.
Napi.hu, 2016. augusztus 12. péntek, 17:07
Fotó: Reuters

Száz fiatal közül nyolcvan azt gondolja, hogy Magyarországon a korrupció súlyos probléma, és a megkérdezettek 77 százaléka a politikai életet tartja korrupciós szempontból a leginkább fertőzöttnek - hangzott el a TI által készített, "Korrupcióérzékelés és médiahasználat a magyar fiatalok körében" című tanulmány bemutatóján, a budapesti Sziget Fesztiválon.

A kutatás adatai szerint a fiatalok több mint fele (54 százalék) rendelkezik közvetlen korrupciós tapasztalattal: 39 százalékuk az egészségügyben, 29 százalékuk pedig valamilyen rendőrségi ügyintézés során észlelt visszaélést.

Ha korrupt vagy, nagyobb eséllyel érvényesülhetsz

A kutatásból kiderül: a megkérdezettek túlnyomó többsége szerint Magyarországon korrupció nélkül nehéz érvényesülni. A fiatalok több mint kétharmada (71 százalék) szerint azoknak az embereknek, akik nem riadnak vissza a korrupciótól, több esélyük van boldogulni az életben, mint a becsületes állampolgároknak.

A fiatalok 84 százaléka egyértelműen korrupcióként azonosítja a politikusok gyanús ingatlanügyeit, és 76 százaléka véli úgy, korrupciónak kell tekinteni azt is, amikor a döntéshozók családtagjai és a baráti cégek nyerik az állami megbízásokat. Az állami pénzből zajló stadionépítéseknek és az MNB alapítványi pénzlenyúlásainak a korrupciós megítélése holtversenyben áll az ifjúság körében: mindkettőt 61 százalék gondolja korruptnak.

A megkérdezettek mintegy háromnegyede véli úgy, hogy az Európai Unióból érkező fejlesztési pénzek szétosztása, valamint a földárverések sorozata korrupt módon zajlik. A felmérés arra is rávilágít, hogy a fiatalok hosszabb távú memóriája igencsak jól működik, hiszen közel kétharmaduk jelenleg is korrupcióként tekint a dohány-kiskereskedelem tulajdonviszonyainak 2013-as átszabására, közkeletű nevén a trafikmutyira.

Nem szabad beletörődni!

A lesújtó érzékelési adatok dacára a fiatalok zöme (84 százalék) úgy véli, nem szabad beletörődni a korrupcióba. Érdemes kiemelni, hogy a 18 és 29 év közötti korosztály kétharmada feljelentést is hajlandó lenne tenni, ha visszaélést tapasztalna. Ez örvendetes fejlemény, hiszen a TI 2012-es felmérése szerint négy éve a magyar fiatalok mindössze negyede fordult volna a hatóságokhoz, ha korrupciót észlelt. Akik ma nem jelentenék a korrupciót, azok többsége nem bízik abban, hogy kivizsgálják a bejelentését, vagy attól tart, hogy bajba kerül, ha szól a hatóságoknak.

Az adatokból az látszik, hogy a fiatalok érzékelik a korrupció súlyosságát Magyarországon, azt is tudják, hogy ebbe nem szabad belenyugodni, mégis úgy vélik: aki ellenáll a korrupciónak és tisztességes, az kevésbé tud érvényesülni" - foglalta össze a kutatás legfontosabb megállapításait Martin József Péter, a TI ügyvezető igazgatója a jelentés bemutatásakor.

A közmédia elhallgatja a korrupciót, máshol meg a csapból is ez folyik

A felmérés szerint a megkérdezetteknek több mint a fele a sajtótól várja, hogy felhívja a polgárok figyelmet a korrupció veszélyeire. A vizsgálat rávilágított ugyanakkor arra, hogy a gyakori korrupciós hírek inkább közömbösséget váltanak ki a fiatalok körében, mintsem fokoznák a téma iránti érzékenységet. Ráadásul a rendszerszintű cselekményeket, a sok százmilliós vagy milliárdos lopásokról szóló tudósításokat ez a korosztály is nehezen tudja értelmezni. A fókuszcsoportos beszélgetésekből leszűrhető az is, hogy a fiatalok szerint túlzottan sok visszaélésről hallani, ezért követhetetlen, hogy ki mennyit lopott.

A 18-29 éves fiatalok elsősorban az internetes hírportálokról tájékozódnak, és az online lapokat, illetve a külföldi hírcsatornákat tartják hitelesnek. Ezzel szemben a közmédia szerintük nem megbízható, és úgy értékelik, hogy az állami csatornák egyáltalán nem, vagy nem tényszerűen számolnak be a korrupcióról. Az aktívan internetezők tudatosabbak korrupciós szempontból: ők hajlanak a leginkább arra, hogy jelentsék az általuk tapasztalt korrupciós eseteket.

Támogatás külföldről és belföldről

A TI kutatását és kampányát az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, a Francia Köztársaság Nagykövetsége és az OTP Alapkezelő Zrt. támogatta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.08.12 20:21

Nagyra becsülöm a cikket !!
A korrupciót a mindenkori kormányok elnézték ,az utóbbi 6-évben a kormány és a rokonsága profi szinten műveli,teheti mert az igazságszolgáltatás is politikai irányítás alá került élén a FIDESZ POLT PÉTERÉVEL. Nem szabad semmi értelmes változást várni, 2004-ben volt egy párt a parlamentben amelyik komoly változást javasolt a visszaélések visszaszorítására azzal,hogy a kartellezésnél ne a cégeket büntessék ,hanem a cég vezetöt és a kartellezésben részvevő személy legyen börtönnel büntethető az akkori kormánypárt és a FIDESZ közös erővel lesöpörte a javaslatot. A javaslattevő azt nyilatkozta azért mert a mindenkori kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt 70-30 %-ban osztozik a BAKSISON.. 2001-ben Székely Zoltán akkori kormánypárti képviselő 30 %-ot kért vissza a KAC támogatásból , volt egy kivitelező aki feljelentette és a SZEMÉT kapott 6-évet. Jelenleg a közbeszerzések kiírásakor -szerződés kötéskor az árak titkosíthatók ,ez a szervezett szabad rablás .
MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT:
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html