Magyarország tárgyalhatott a hitelminősítőkkel?

Elsősorban nem a leminősítéstől való félelem, hanem a végtörlesztés lehetősége mögött rejlő pénzügyi folyamatok gyengíthetik a forintot - véli a Barclays Capital elemzése.
MTI-Eco, 2011. október 28. péntek, 17:14
Fotó: Napi.hu

Nem a leminősítési kockázat, hanem a devizaalapú hitelek leépítésével kapcsolatos pénzügyi folyamatok árfolyamhatásai miatt alulteljesítő a forint a felzárkózó térségen belül - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays Capital közgazdászai elemzésükben közölték: úgy gondolják, hogy a befektetési ajánlású magyar adósosztályzat elvesztésének kockázatáról elhangzott legutóbbi kormányzati nyilatkozatok mögött "a hitelminősítőkkel folytatott tárgyalások" állhatnak.

A legutóbbi hivatalos nyilatkozatokból ugyanakkor arra is lehet következtetni, hogy a magyar kormány elkötelezetten törekszik a magánszektorbeli devizakötelezettségek további csökkentésére, és ennek érdekében akár további intézkedéseket is hozhat, amelyek költségeinek egy része szintén a bankokra hárulhat. Ehhez devizakiáramlás kapcsolódhat, ahogy a bankok visszafizetik saját devizakötelezettségeiket, amelyek a svájci frankban denominált jelzáloghitelek finanszírozása során keletkeztek, és ez egyértelműen negatív árfolyamhatással jár rövid távon.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint a forint alulteljesítése ezért inkább ehhez a valószínűsíthető folyamathoz kötődik, semmint a hitelminősítői osztályzatrontással kapcsolatos közvetlen félelmekhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

razarus, 2011.10.29 12:31

Ugy ket hete, a GKI egyik elemzoje fejtegette a rogzitett arfolyamu, egyosszegu vegtorlesztes valoszinu kovetkezmenyeit egy radiomusorban.
Roviden es tomoren osszefoglalva: minel tobben vegtorlesztenek (vagyis minel rosszabb osszetetelu lesz a penzintezetek ados portfolioja) abba annal bizonyosabban belebukik az orszag, ugyanis egy fizeteskeptelen adossal teli penzintezetekkel biro orszagnak nagyon gyorsan az egekbe szokik, mar a rovidtavu kockazati megitelese is. Ez pedig leminositest jelentene, ennek minden kovetkezmenyevel egyetemben. Ezt az allapotot epeszu ember nem akarhatja elerni.
Valoszinuleg errol mehetett a csevej, ha volt ilyen egyaltalan.

Ugyanitt volt elmelkedes arrol is, hogy az agyonhangoztatott gorog allamadossag (amire kormanyunk is lepten nyomon hivatkozik) gyakorlatilag "apropenz" ahhoz kepest, amekkora allamadossaga van Olaszorszagnak. Az o esetleges bedolesuk nagyobb, EU-n beluli valsagot fog okozni, mint amekkora 2008-as vilagazdasagi valsag volt.
A nyilatkozo kozgazdak szerint Olaszorszag lesz a kovetkezo, es sokkal sulyabb problema, amivel szembe kell majd nezni Brusszelnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.10.28 17:54

Most mit csodálkoztok ??? A bankoknak valahol 1000 milliárd forintot kell eladni és érte svájci frankot venni nagyjából márciusig, minnél elöbb veszik meg annál olcsóbb nekik... ennyit a végtörlesztésről... a 180 és a vételi árfolyam különbözetét meg bebukják párszáz milliárdot... azt meg majd Te fizeted mert emelnek mindent a bankok, hogy kompenzálják a brutális vérveszteséget :-)

Ha nem tudunk egy problémát megoldani, akkor dobjunk alá egy gránátot , ha meg nem is oldódik, nomeg egy csomó hulla lesz a robbanás körül, de legalább cafatokra lesz tépve az egész, aztán valami majdcsak kisül belőle !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html