A Haza és Haladás Alapítvány idén is folytatja a Közöskassza projektet, amelynek során a 2013-as költségvetés tervezését nyomon követi - mondta Oszkó Péter az alapítvány felügyelő bizottságának tagja. Ennek első lépése a Költségvetési Felelősségi Intézet technikai kivetítése, ami azt vizsgálja meg, mennyiben teljesülnek a konvergenciaprogram célkitűzései.

A 2012-es növekedési várakozások megalapozatlanok, jóval nagyobb az esélye, hogy egy százalékos recesszióval zárjuk az évet, és a következő években sem várható komoly növekedés, így Magyarország tartósan leszakadó pályára került - összegezte a technikai elemzés megállapításait a volt pénzügyminiszter. Nem lehet azzal számolni, hogy 2015-ig egy százaléknál nagyobb növekedés legyen. Mindez csökkenő foglalkoztatással párosul. A technikai kivetítés a május végén érvényes törvényekkel számol - az azt követő bejelentéseket nem tudta figyelembe venni.

A konvergenciapályától a költségvetési folyamatok eltérnek, így azt kell feltételezni, hogy 2015-ig az államadósság mértéke a GDP 80 százaléka körül ragad be. Ezekből következően Magyarországon gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, ez elkerülhetetlen - mondta Oszkó.

A Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere elmondta, hogy az alapítvány egy komplex gazdaságpolitikai programon dolgozik, aminek elkészülte az év utolsó hónapjaiban várható.

Jön a recesszió

A magyar gazdaság az idén egy százalékos recesszióba kerül - mondta Romhányi Balázs a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) igazgatója. Jövőre a gazdasági növekedés 1,3 százalékra gyorsulhatna, ám a várható konvergencia-kiigazítások miatt ezt az ütemet mégsem éri el a bővülés. Az elemzés azzal számol, hogy 2013-ban a válságadók megszűnnek, a Robin Hood adó megszűnik, aminek következtében már 2012-ben 50 milliárd forint hiányzik a hiány eléréséhez. Romhányi ugyanakkor hozzátette: 2013-tól ismét 500 milliárdos költségvetési lyuk van a költségvetésben a konvergenciapályához képest.

A jövő év egyik legkomolyabb kockázata az e-útdíj bevezetése, ugyanis a beruházáshoz tartozó kiadásokat nem tervezték meg. A technikai kivetítés nem számol finanszírozási problémákkal, így átlagos kamatkiadással számoltak. Középtávon ismét megjelennek a lyukak a büdzsében, ezért a májusi információkhoz képest több kiigazításra lesz szükség.

Kulcskérdés a foglalkoztatás

A munkaerő-piaci aktivitás jelentősen növekszik a következő években, ám korántsem olyan gyorsan, mint hogy azt a kormány várja. Intézkedések hiányában nem nő foglalkoztatás, az eddigi megoldásnak tekintett közmunka nem hozza, hanem viszi a pénzt. A teljes munkaidőben foglakoztatott közmunkás átlagbére magasabb, mint az átlagos rokkantnyugdíj.

A magyar államadósság csak azért finanszírozható mert a piac bízik az IMF védőhálójában - vagyis egy majdani megállapodásban. Magyar államadósság számára kritikus kamatláb 6-6,5 százalékon lenne - a mostani 7-7,5 százalékkal szemben - vagyis ezen a szinten lehetne tartósan finanszírozni magyar adósságot. Ezért még egy esetleges IMF-megállapodás is kevés e kamatszint eléréshez - felelte egy kérdésre Romhányi.

Az államadósság finanszírozásában az jelenti a kockázatot, hogy a jelenlegi gazdaságpolitikai irány mellett a magyar állampapírok hozama tartósan beragadhat a veszélyzónába (olyan hozamsávba, ahol bármikor beindulhat a pénzügyi válságspirál), ahonnan már nem lehet egyszerű kiigazítással kimozdítani - figyelmeztet a KFIB.

Az IMF megállapodásokkal kapcsolatban Oszkó úgy fogalmazott: "a kormány próbál úgy tenni, mintha ők egy elővigyázatossági csomagot szeretnének, ami azt finanszírozná, hogy ne kelljen fordulatot csinálni".  "Ennek alapján úgy látszik, hogy meglehetősen távol vannak az álláspontok egymástól" - tette hozzá.

Az alapítvány felügyelőbizottságának elnöke hangsúlyozta: ha a tárgyalások során a makropályában nincs egyetértés, akkor egy olyan intézkedéscsomagban kell megállapodni, amely eleget tesz a nemzetközi szervezetek által megfogalmazott kiigazítási igénynek.

Oszkó szerint "nehéz lenne nem időhúzásnak nevezni, amit a kormány csinál, mert azért nyolc hónapja jelentették be, hogy megállapodást akarunk kötni". Hozzátette: az IMF-fel addig lehet tárgyalni, "amíg a piacok elhiszik, hogy komoly tárgyalások folynak, és ennek egy megállapodás lehet a vége".