Magyarország új minisztert, egyik megyénk pedig új nevet kap a jövő héten

Az Országgyűlés hétfőtől négynapos ülést tart a következő két hétben. Az első ülésnapon Kósa Lajos a tervek szerint leteszi miniszteri esküjét, kedden pedig Csongrád megye Csongrád-Csanádra történő átnevezéséről is szavazhatnak.
Dzindzisz Sztefan, 2017. október 1. vasárnap, 08:35
Fotó: Napi.hu

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követheti Kósa Lajos miniszteri eskütétele - írja az MTI. A Fidesz-frakció leköszönő vezetője a megyei jogú városok fejlesztéséért felel majd tárca nélküli miniszterként, a kormánypárti képviselőcsoport élén pedig Gulyás Gergely váltja, aki az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöki székéből távozik.

Utódjáról, a fideszes Hende Csabáról szintén hétfőn, az interpellációk előtt szavazhat a Ház. Kedden várhatóan tizennyolc előterjesztésről határoz a parlament, ezek közül tizenegy valamilyen nemzetközi egyezmény elfogadásához, illetve módosításához kér jóváhagyást. (Még nem késő: így lehet büntetlenül lopni.)

Ekkor várható döntés a Miniszterelnökséget vezető Lázár János megyeátnevezési javaslatáról is. A tárcavezető indítványa 2020. június 4-i határidővel kezdeményezi az átnevezést, meghagyva Szegedet megyeszékhelynek. Lázár János indoklásában úgy fogalmazott, a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos emlékét őrizték meg, és a "történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni". A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése támogatta a névváltoztatást.

Szerdán egyebek mellett az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót tárgyalják meg a képviselők. Az Országgyűlés következő ülése október 9-én, hétfőn azonnali kérdésekkel és kérdésekkel érhet véget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.10.01 16:35

Magyarországnak új miniszterelnök kell, mert a mostani diktátor pocakos tábornok lett, s azt nagyon utálom.
Orbán az erőszakot támogatja, valóban olyan getzi, ahogy azt Simicska állította.
A komcsi fidesz nem fiatal és nem demokrata, hazug, elavult pártnév.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html