Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tájékoztatás szerint a belorusz hatóságok döntése értelmében 2015. február 3-ától Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Tolna megye területének kivételével Magyarországról újra indulhatnak az élő szarvasmarha szállítások.

A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők fogékonyak, a kéknyelv-betegséget terjesztő vírus az emberre ártalmatlan. Az emberre az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt.

A magas lázzal járó betegség a kérődző állatok nyelvét, emésztőrendszerét, valamint izomzatát támadja meg. A fertőzött állatoknál az elhullási arány viszonylag alacsony, ám a betegség súlyos szövődményekkel járhat, és sokáig elhúzódhat - tájékoztatott korábban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hivatal már 2014. szeptember végén szigorított állategészségügyi intézkedéseket rendelt el, Csongrád és Békés megye egyes járásaiban megfigyelési zónát állított fel a Dél-Európából terjedő betegség felderítésére.

Október közepén a Nébih közölte, hogy Csongrád megye déli részén két kisebb gazdaságban kimutatták a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget.

November elejére Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében is találtak beteg állatokat. Korlátozó intézkedéseket az ország 14 megyéjében vezettek be.

Végül decemberben a kritikus szint alá csökkent a kéknyelv betegség terjesztéséért felelős törpeszúnyog fajok aktivitása, a fertőzést közvetítő szúnyogok eltűntével a betegség terjedése megállt, ezért a korlátozó intézkedéseken enyhített a Nébih.

A hivatal a betegség újbóli megjelenésére felkészülve tavasszal széles körű vakcinázást tervez, a vakcinázási stratégián a szakemberek dolgoznak - közölték korábban.