Magyarországon a legdrágább a benzin

Nemcsak olcsóbb, de kevesebb munkát is igényel a szomszédos országokban egy liter üzemanyag, ez alól csak Románia kivétel, ahol az itthoninál mintegy másfélszer többet kell dolgozni egységnyi benzinért. Hazánkban az ausztriainál mintegy hatszor többet kell dolgozni egy liter benzin megvásárlásához - derül ki a NAPI Gazdaság felméréséből.
Andacs Botond, 2003. január 20. hétfő, 08:10
Fotó:

Összehasonlító árakon a környező országokban kevesebbe kerül az üzemanyag, mint Magyarországon és egy átlagkeresetű munkavállalónak Románia után hazánkban kell legtöbbet dolgoznia egy liter benzinért. Ma már Ausztriában is - ahol pedig hagyományosan drágább volt - nominálisan olcsóbb az üzemanyag, mint Magyarországon, így hazánkban az ausztriainál mintegy hatszor többet kell dolgozni egy liter benzinért. Ez az arány csak a rangsorban legutolsó helyen végző Romániában rosszabb. Ott ugyanis a magyarnál másfélszer többe (mintegy 56 percbe) "kerül" egy liter benzin - derül ki lapunk, ezúttal csupán erre a területre kiterjedő elemzéséből. Magyarországon egy liter 95-ös benzinért - a statisztikai hivatal által átlagjövedelemnek számított - nettó 74 ezer forint keresettel rendelkező munkavállalónak több mint 30 percet kell munkával töltenie, a gázolajért pedig 27 percet.

Romániában egy liter benzinért 56, egy liter gázolajért 46 percet kell dolgoznia egy átlagos helyi munkavállalónak. Ausztriában, ahol korábban soha nem volt a magyarországinál alacsonyabb üzemanyagár, 5,4 percet kell dolgozni a benzinért és 4,7 percet a gázolajért. Horvátországban egy liter benzin 193, míg a gázolaj 162 forintnak megfelelő kunába kerül, amiért a helyi munkavállalóknak mintegy 15, illetve 14 percet kell dolgozniuk. Az egyébként Magyarországhoz hasonló árszínvonallal rendelkező Szlovéniában is sokkal alacsonyabb a benzin fogyasztói ára. Itt egy átlagosan nettó 148 ezer forintnak megfelelő keresetű munkavállaló egy liter benzinért 11, míg egy liter gázolajért alig 10 percet dolgozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK