BUX
38667

Magyarországon él? Ennek a hírnek örülni fog

Tovább erősödött a beszerzési menedzser index (bmi), amelynek szezonálisan kiigazított márciusi értéke már 55,6 pont lett – adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Napi.hu, 2015. április 1. szerda, 09:00

A korábbi márciusokkal összevetve az idei érték magasabb a hosszú távú márciusi átlagnál (51,8 pont), és az elmúlt három év márciusainak átlagánál is (54,4 pont); ez a legmagasabb márciusi érték 2007 óta. A feldolgozóipari kilátásokat aggregáló felmérésben vizsgált részindexek többsége növekedett februárhoz képest.

A termelési mennyiség indexe nőtt februári értékéhez képest, és egyhavi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi harmadik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 19 évben hatszor volt csak nagyobb az index értéke márciusban. Az új rendelések mutatója erősebben emelkedett, és a mostani így az ötödik legmagasabb márciusi érték 1995 óta.

A beszerzési árak növekedési üteme abbamaradt, és enyhe csökkenésbe váltott a válaszadók jelzése szerint - írták a logisztikusok. Ezzel a beszerzési árak huszonegy hónap után először nem növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb márciusi.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent februárhoz képest, de egyhavi szűkülés után harmadszor jelzi az import újbóli növekedését. Az exportindexnél hasonló folyamatról lehet beszélni: a mutató értéke csökkent az előző hónaphoz képest, de 50 pont felett maradt.

Ebben a hónapban cement, horgany anóda, mogyorókészítmények, olajszármazék, réz, sertés és vegyszerek kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt kaucsuk, speciális mágnesszelep és tölgy fűrészáru esetében. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a csomagolóanyagnál és a szezámmagnál.