Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ vezető technológiai gyártó cége, a németországi székhelyű Krones csoport tavaly indította nagyszabású zöldmezős beruházását Magyarországon, a beruházást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében adták át szerdán Debrecenben. A Krones AG első, Németországon kívüli európai gyárában a fejlesztéssel egy 40 ezer négyzetméteres gyártócsarnok és egy 3900 négyzetméteres irodaház valósult meg, több száz új munkahelyet teremtve.

Cégcsoportjuk 16,5 ezer dolgozót foglalkoztat, éves árbevételük mintegy négymilliárd euró - hangsúlyozta az átadón Ralf Goldbrunner, a Krones AG igazgatótanácsának képviselője. Beszédében köszönetet mondott a projektben részt vevő összes érintettnek, Debrecen városának, hogy lehetővé tették a Krones egyik legmodernebb üzemének terv szerinti megépítését. A debreceni helyszín mellett a kiváló infrastruktúra és a logisztika, valamint a magasan képzett szakemberek miatt döntöttek - tette hozzá.

A repülőtér melletti déli ipari övezetben lévő üzemben italtöltő és csomagolástechnikai berendezéseket gyártanak. Az első gyártósoron már januárban megkezdték a próbatermelést, ezekben a napokban négy nagy szerelősort és lézeres vágógépeket szerelnek be. A tervek szerint naponta egymillió euró értékben termelnek majd a debreceni üzemben - mondta Pascal Männche, a Krones Hungary Kft. ügyvezetője. A cégvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a Krones a régió szignifikáns gazdasági társaságaként a megbízható munkaadói és üzleti kapcsolatain túl a térség szereplőinek is kiszámítható partnere kíván lenni a jövőben.

A Krones világszerte jól ismert a folyamat-, töltés- és csomagolástechnológia területén. Ital és folyékony élelmiszeripari termékeket előállító üzemek számára tervez, fejleszt és állít elő a teljes termelési értékláncot lefedő gépeket és teljes gépsorokat. A cégcsoport az egyedi gyártógépektől az információs technológiai megoldásokon és gyártervezésen át, a logisztikai rendszerekig minden igényt teljesítő üzleti, technológiai megoldásokat kínál. A Krones AG éves szinten 14,8 ezer tonna rozsdamentes acélt dolgoz fel, a neutraublingi raktárban több mint 170 ezer különálló alkatrész áll a szakemberek rendelkezésére a gyártásokhoz. A cég termékportfóliójához hozzájárul a 90 leányvállalat és értékesítő központ is. Összesen 190 ország vevői használják a Krones termékeit.

A magyar gazdaság izgalmas időszakot élt meg, amikor is végbement egy dimenzióváltás, a magyar gazdaság termelés orientált gazdaságból egy technológia orientált gazdasággá vált - mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: a kormány 5,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá a debreceni beruházáshoz. A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2018-ban 54 milliárd euró volt a kereskedelmi forgalom Magyarország és Németország között, 2019 első félévében pedig már 29 milliárd euró. Hatezer német vállalat háromszázezer munkavállalónak biztosít stabil munkahelyet Magyarországon, s az elmúlt öt évben 101 német beruházó 2000 milliárd forint értékű beruházást hozott ide. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az első fél évben 43 nagyberuházásról állapodtak meg, 731 milliárd forint értékben. Ebből három beruházás Debrecenben valósul meg, ezzel a hajdú-bihari megyeszékhely ismét az első helyen áll a beruházási rangsorban, ezúttal holtversenyben Zalaegerszeggel és Komárommal.

A napjainkban közel 4450 szabadalommal rendelkező Krones AG-t 1951-ben alapította a németországi Neutraublingban az akkor még csak 27 éves Hermann Kronseder gépészmérnök. Az első félautomata címkézőt egy 100 négyzetméteres gyártóüzemben építette egy képzett szerelő és villanyszerelő társaságában, melyhez minden eszközük egy eszterga- és fúrógép, valamint egy csiszolótömb volt. Manapság egy Krones gép óránként 6-81 ezer palackot képes felcímkézni. A legkönnyebb, 6,6 grammos PET-palack is az innovatív vállalat találmánya volt.