Magyarországon gyorsan romlik a helyzet - Emiatt aggódik az USA

A magyar kormány úgy tűnik minden áron ki szeretné csikarni az amerikaiaktól a kitiltott személyek nevét, ám ezt az USA azért sem fogja kiadni, mert nemzetközi egyezményt is sértene vele - derült ki André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének sajtótájékoztatóján. Az USA aggódik az egyre gyorsabban romló magyar trendek miatt.
Szabó Zsuzsanna, 2014. október 24. péntek, 18:45

A magyar kormány továbbra is úgy csinál, mintha az amerikaiak által belengetett korrupciós ügyekről semmit sem tudna és semmit sem tehetne addig, amíg az amerikaiak nem adnak konkrétumokat - erről tanúskodott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (aki mellesleg a polgári hírszerzésért felelős Információs Hivatalt felügyelő miniszter is) szerdai, kormányülést követő sajtótájékoztatón hangoztatott válaszai, és ezt próbálta Orbán Viktor miniszterelnök is bizonygatni Brüsszelben újságíróknak.

A miniszterelnök az Eurológus kérdéseire, illetve az MTI tudósítása szerint Brüsszelben azt mondta, egyrészt, hogy lényegében egy vádról van szó, a bizonyítékok ugyanakkor az amerikaiaknál vannak, állításuk szerint hiteles információik vannak. Ha ezeket átadják, a magyar hatóságok azonnal lépni is fognak. Másrészt arról is beszélt, hogy itt egy elvi kérdésről van szó, és nem arról, hogy a magyar titkosszolgálatok ne tudnák kideríteni, kiket tiltottak ki egy másik országból. Arról van szó - mondta a miniszterelnök -, hogy aki állít, annak kell megneveznie az érintetteket. Ehhez még azt is hozzátette, hogy Magyarországon zéró tolerancia van, ha korrupció gyanúja merül fel, és bizonyítékok kerülnek elő, akkor a magyar hatóságoknak kötelességük lépni az ügyben.

Neveket márpedig nem ad ki az USA!

Ehhez képest André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője pénteki sajtótájékoztatón - amely szinte párhuzamosan zajlott Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatójával - újságírói kérdésekre válaszolva többször hangsúlyozta, a neveket az amerikai törvényekben megfogalmazott személyiségi jogokra hivatkozva nem fogják kiadni. Ez a magánszemélyek és az USA nagykövetsége közötti ügy, az csak az USA-ra és az adott személyekre tartozik. Ha ezeket a személyes adatokat kiadnák ezzel az USA a bécsi egyezmény diplomáciai kapcsolatokról szóló szabályait is megsértené - jegyezte meg.

Ugyanakkor ez alkalommal is hangsúlyozta, ezt az ügyet még ennyire sem kommunikálták volna a nyilvánosság felé, ha nem jelenik meg az az ominózus kirobbantó cikk a Napi Gazdaságban. A korrupció viszont, amit a magyar kormány felé is jeleztek, már más kérdés, a korrupció visszaszorításában szívesen együttműküödik Magyaroszággal az Egyesült Államok.

A korrupcióra kellene összpontosítani

Goodfriend megjegyezte, hogy el kellene mozdulni arról a pontról, hogy a konkrét személyek kilétét próbálják meg kitalálni és inkább arra kellene koncentrálni, hogy a két ország együttműködve hogyan tudná a korrupciót visszaszorítani. Többször hangsúlyozta azt is, hogy az USA a nyílt párbeszéd híve, szívesen fogadja az őszinte kritikát, hiszen ez a demokrácia része.

Az ideiglenes ügyvivő emellett azt is hangsúlyozta, hogy a beutazási tilalmat nem a magyar kormány intézkedései váltották ki, hanem azért rendelték el, mert az éritettek korrupciós tevékenységben vettek részt az USA tudomása szerint. Ezért Goodfriend azt is hangsúlyozta, hogy a kormánytól az USA nem kérte, hogy indítsanak ezen személyek ellen vizsgálatot.

Azt is határozottan állította, hogy a magyar kormánynak az USA szerint minden olyan infromáció a kezében van, és minden olyan információforrás a rendelkezásáre állt, amelyek alapján kivizsgálhatná a nagykövetség által is jelzett problémákat.

Aggasztó trendek

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a Magyarországon kibontakozó trendek aggasztják az USA-t. Magyarországra korábban sokan felnéztek és jó példaként emlegették a redszerváltozás kapcsán - például, hogy az átmenetet is sikerült békés úton véghez vinni - az elmúlt években az országról szóló jelentésekből viszont egy egyre gyorsabban romló, negatív trend kezd kirajzolódni. Az ügyvivő megerősítette, hogy ez az ügy sem pusztán a korrupcióról szól: a közügyek átláthatósága, a jogállam működése, a fentarthatóság, a sajtószabadság, a civil társadalom ügye is aggodalomra ad okot. Az USA nem szeretné, ha ez folytatódna, meg szeretné ezt állítani és ehhez szeretne segítséget nyújtani - hangsúlyozta.

Zavaró tényezők

A magyar-orosz viszony is előjött a kérdések között, amelyre válaszolva elmondta: azzal önmagában nincs semmi gond, ha egy ország keresi a partnerségi együttműködést Oroszországgal, hiszen egy fontos szereplője a világnak - az USA is több dologban keresi az együttműködés lehetőségét Oroszországgal. Magyarország esetében azonban vannak zavaró tényezők: ezek között a paksi bővítésről szóló döntés átláthatatlanságát, a Déli Áramlattal kapcsolatos igen megengedő álláspontot említette. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy Magyarországnak nem csak az energiaszállítási útvonalakat, hanem az energia forrásait is diverzifikálnia kellene, hogy csökkentse a függőségét. Az Oroszországgal szemben képviselt állásponttal kapcsolatban pedig arra emlékeztetett, hogy Magyarország is támogatta az EU döntését Ukrajna ügyében, egyetértett az Oroszország ellen bevezetett szankciókkal.

Magyarország NATO-ban nyújtott teljesítményével kapcsolatban viszont elismerően nyilatkozott: Magyarország NATO-szövetségesként kiváló teljesítményt nyújt, a katonai együttműködés kitűnő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2014.10.30 16:49

@lauda:

istenem, emlékszem, amikor gyurcsány elment putyinhoz, az egész jobboldal kórusban hazaárulózott..
most pedig ezt véditek
nem az a baj, hogy kapcsolatot, gazdasági kapcsolatokat építünk velük, ezt más is megteszi, hanem az, hogy lassan stratégiai szövetségesnek tekintjük (orbánnak meg alapból példaképe)..na ez a gáz..

a mostani helyzet jól mutatja, hogy teljesen megbízhatatlanok, nem növelni, hanem éppen csökkenteni kéne a kereskedelmi kapcsolatokat velük..ellensúlyozva más keleti, ill. európán kívüli kereskedelem növelésével
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.10.30 16:39

@Fricibacsi2:

nem olvastam végig, látom, éppen karaktergyilkolni adtak neked anyagod

csak azt kérdezem, mit segít ez rajtunk?? ettől jobban fogunk élni??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tsz-elnok, 2014.10.30 16:27

@lauda: Jo hogy az oroszok kozel vannak. Majd ujra megfingatnak benneteket. Ertenek hozza. Ezt tettek 1849-ben es 1956-ban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.10.30 09:39

Nagy USA lehet aggódni
Lehet ti vagytok az isten
De ti távol nagytok
Az Oroszok viszont túl közel
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2014.10.30 08:23

@RealMan:

Majd ők mennek el hozzád! Ha fiatal vagy még megéred...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html