Szavai szerint nem volt központi téma az orosz élelmiszer-embargó a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon annak ellenére, hogy az EU kilátásba helyezte az Oroszországgal szembeni szankciók meghosszabbítását.

Az orosz vezetők szerint Oroszország 10 éven belül önellátó lesz agrártermékekből. Alekszandr Tkacsov mezőgazdasági miniszter közlése szerint sertéshúsból 85 százalékban hazai termékekkel elégítik ki az orosz piacot, baromfi termékeknél pedig már külső piacokat keresnek a felesleg terítésére.

Budai ezt ugyanakkor vitatja, minthogy Oroszországot 2013-ban és 2014-ben jelentősen sújtotta az afrikai sertéspestis, ami miatt jelentős állatállományt kellett elpusztítani. Az uniós szankciók pedig jelentős visszaesést jelentettek az innovációban, illetve a különböző technológiák átvételében Oroszország számára.

A miniszteri biztos eléggé biztos abban, hogy a EU az év végéig fenntartja a szankciókat Oroszországgal szemben, és mint vezető orosz politikusok a múlt héten már kijelentették, Moszkva is megteszi majd a megfelelő válaszlépéseket. Ez azt jelenti, hogy az orosz vezetés meghosszabbítja az uniós élelmiszer-embargót.

Tavaly augusztus 6-án Putyin orosz elnök az Európai Unió tagállamaiból, valamint Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából egyebek között a marha-, disznó, és csirkehúsra, valamint gyümölcsökre, sajtokra, tejtermékekre vonatkozó behozatali tilalmat rendelt el.