Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kampány politikamentes, az a célja, hogy felhívják az európai polgárok figyelmét a közelgő választások fontosságára - mondta az Európai Parlament magyar kapcsolattartó irodájának szerdai sajtóbeszélgetésén Lővei Andrea irodavezető. Egyúttal lehetőséget akarnak teremteni arra, hogy - aki akar - aktívan részt vehessen a tájékoztató kampányban. Az önkéntesek hitelesen, a "saját nyelvükön" tudják továbbadni, kinek miért fontos, hogy részt vegyen jövője alakításában - tette hozzá.

Kotlár Eszter, az iroda PR-attaséja elmondta: 2014-ben az EP-választáson a jogosultak 42 százaléka vett részt, Magyarországon 29 százaléka. Hozzátette: a csökkenő-stagnáló szavazási hajlandóságot szeretnék növelni a kampánnyal és felhívni a polgárok figyelmét, van értelme szavazni - számol be az MTI.

A szavaznifogok.eu weboldalon lehet regisztrálni, ehhez egy névre és email-címre van szükség. A regisztrálók egyedi linket kapnak, amelyre elkészíthetik saját videójukat arról, miért tartják fontosnak a választási részvételt, és ezt a linket megoszthatják az online térben ismerőseikkel. A weboldalon lehet önkéntesként csatlakozni a kampányhoz.

Hűvös Anka, a kampány egyik önkéntese elmondta: húszéves egyetemistaként ő az Erasmus-program jövőjét, a fiatalok munkanélküliségének és a környezetvédelemnek az ügyét helyezi kampányvideói középpontjába. Hatalmas lehetőségnek tartja, hogy a személyes videóival ösztönözhet másokat a választási részvételre, hogy a szavazáson keresztül részt vehessenek jövőjük alakításában - fogalmazott.

Magyarországon az uniós átlagot meghaladóan tájékozottak a választópolgárok a következő EP-választás időpontjáról: a megkérdezettek 75 százaléka tisztában volt vele, mikor lesz a szavazás, miközben az uniós átlag 41 százalék volt - ismertette Lővei Andrea. Kérdésre válaszolva felidézte, hogy fajsúlyos viták zajlottak az unió jövőjével kapcsolatban az EP-ben az elmúlt hónapokban, amelyeknek volt magyar vonatkozásuk is, ezért lehet a hazai közvélemény tájékozottabb a kérdésben.

Az EP-választásról szólva elmondta, május 23-26. között tartják a választást a 27 tagállamban, ahol összesen 450 millióan szavazhatnak. Az EP-képviselők száma a brexit miatt 751-ről 705-re csökken, a magyar képviselők száma 21 marad. A választást a tagállamok saját választási rendszerük alapján szervezik meg, meghatározhatnak legfeljebb 5 százalékos bejutási küszöböt is. A szavazás öt tagállamban, Belgiumban, Cipruson, Görögországban, Luxemburgban és Bulgáriában kötelező - tette hozzá.

Mivel Magyarországon a választásokat vasárnap tartják, várhatóan május 26-ára írja ki a szavazást a köztársasági elnök.