A Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház - 2012-re szóló prognózisa szerint a három közép-európai gazdaság sem immunis az euróövezeti válságra, és "a legjobb esetben is" a növekedés lelassulása várható az exportkereslet gyengülése miatt. A szoros pénzügyi kapcsolatok azonban azt jelentik, hogy ennél "sokkal rosszabb" következhet akkor, ha az euróválság átterjed a nyugat-európai bankokra. A Capital Economics szerint ebben az esetben egészen új helyzet állna elő, és az ennek következtében kialakuló recesszió vetekedne a 2008-2009-essel.

Neil Shearing és William Jackson, a ház két vezető felzárkózó piaci közgazdásza - a 2012-re szóló átfogó prognózis összeállítói - szerint a három ország részvénypiacain mostanában tapasztalható fellendülés azokra a reményekre alapul, hogy az euróövezeti döntéshozók tartós megoldást találnak a valutauniós adósságválságra. Az euróválság azonnali és tartós megoldásával kapcsolatos remények azonban "elhibázottak", de a piacok ettől függetlenül is "lazán átsiklottak" afelett, hogy a közép-európai térség növekedési kilátásai "rosszról még rosszabbra" fordultak - fogalmaznak előrejelzésükben a Capital Economics londoni elemzői.

Csekély mozgástér

A ház két szakértője szerint ennek legújabb bizonyítéka a héten közzétett előzetes októberi euróövezeti beszerzési menedzserindex (PMI), amely a valutauniós gazdasági aktivitás további esését jelzi. Tekintettel az erőteljes beszállítói kapcsolatokra, valószínűnek tűnik, hogy a közép-európai hármak feldolgozóipara "követi a recesszióba" az euróövezeti gyáripart - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint a három ország gazdaságpolitikai döntéshozóinak csekély reagálási mozgásterük van. Magyarországon a kormány éppen most húzza még feszesebbre a költségvetési politikát, Lengyelországban pedig az alkotmányos adósságlimit szintén azt jelenti, hogy 2009-től eltérően most nincs mód a költségvetési ösztönzésre.

Mindent egybevetve a ház londoni közgazdászai azt jósolják, hogy 2012-ben Lengyelországban 1,5 százalékos - a 2009-ben mértnél is lassabb - lesz a gazdasági növekedés, Csehország hazai összterméke 0,7 százalékkal bővül, Magyarországon ugyanakkor - a csökkenő külső kereslet és a feszesebbé váló hazai költségvetési politika együttes hatásaként - a cég 0,5 százalékos visszaesést vár jövőre.

Más nagy londoni házak is jelentősen csökkentették az utóbbi napokban a közép-kelet-európai térségre és Magyarországra adott növekedési előrejelzéseiket, de a Capital Economics új, keddi prognózisa eddig az egyetlen, amely a magyar gazdaságban recessziót valószínűsít 2012-re.

A JP Morgan bankcsoport londoni közgazdászai minap kiadott, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy a magyar gazdaságban az általuk eddig várt 1,3 százaléknál 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mindössze 0,5 százalékos növekedéssel számolnak 2012 egészére.

Magyarország lehet a gyenge láncszem

A ház londoni elemzői szerint jövőre Magyarországon lesz a leggyengébb a gazdasági növekedés a közép-kelet-európai országcsoportban.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci közgazdászai ugyancsak minap ismertetett, frissített térségi előrejelzésükben közölték: most már "enyhe" recessziót jósolnak az euróövezetben, és várakozásuk szerint a valutauniós gazdaság teljesítményének visszaesése még az idén elkezdődik.

Ennek alapján a cég londoni szakértői a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott prognózisukat az eddigi 1,9 százalékról 1,2 százalékra gyengítették, a 2012 egészére szóló magyar GDP-növekedési becslésüket pedig megfelezték: a korábbi előrejelzésükben szereplő 2,2 százalék helyett most már csak 1,1 százalékos növekedést várnak jövőre a magyar gazdaságban.

A régió átalakulásának finanszírozására húsz éve létrehozott londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) múlt héten kiadott legfrissebb átfogó előrejelzése Magyarország esetében az eddigi 2,7 százalékról 1,0 százalékra vette vissza a bank 2011-re szóló GDP-növekedési becslését.

Az EBRD 2012-re a közép-európai és balti csoport egészében most 1,7 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít jövőre, éppen a felét az eggyel korábbi prognózisban szereplő 3,4 százalékos jövő évi előrejelzésnek.

Magyarországnak az új EBRD-jelentés a jövő év egészére 0,5 százalékos gazdasági növekedést jósol. A bank előző, júliusi előrejelzésében még 2,8 százalékos magyarországi GDP-plusz szerepelt 2012-re.

Az EBRD új elemzése szerint nem kizárható, hogy az euróövezeti válság eszkalálódása esetén az átalakuló régiót a 2008-2009-esnél is nagyobb külső sokk éri.