Malajzia, Magyarország, Lengyelország és Mexikó jó helyzetben van ahhoz, hogy reagáljon a Fed politikájának bármilyen változására - közölte Michael Hasenstab, az összesen 190 milliárd dollárt kezelő Franklin Templeton befektetési alap 70 milliárd dolláros globális kötvényalapjának kezelője.

A szakember feltehetően arra utalt, hogy a Fed tavaly megkezdte a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programjának leépítését. A pénzcsap lassú elzárásával megfigyelők szerint megindult a tőkekiáramlás a felzárkózó piacokról. A hozamelőnyt kereső intézményi befektetők ugyanis a pótlólagos jegybanki likviditásból tekintélyes részt juttattak felzárkózótérségi eszközökbe, és a pénzcsap elzárásával, ahogy emelkednek az amerikai kamatok, szűkül ez a hozamelőny.

Hasenstab megállapította: a Templetonnak sikerült kihasználnia a feltörekvő piacokat sújtó legutóbbi, január végi pánikot, kihasználta, hogy a befektetők többsége egy kalap alá vette az egész térséget, nem differenciált az egyes országok között.

A Templeton összesen 12,18 milliárd dollárnak megfelelő magyar (forint és devizaalapú) állampapírt tart hat alapjában. Ez a teljes magyar adósságállomány több mint 10 százaléka.

Az amerikai befektetési alapnak jelentős kitettsége van Ukrajnában is, a külföldi befektetők közül neki van a legnagyobb részesedése az ukrán államadósságban. Hasenstab ennek ellenére nem utalt nyilatkozatában az Ukrajna körüli helyzetre.