A recesszió a tavalyi második negyedévben véget ért, s a fiskális politika sem gátolja a továbbiakban a magyar gazdaság növekedését - mondta Orbán Gábor, az NGM államtitkára Bécsben, a Euromoney gazdasági lap által rendezett régiós konferencia magyar növekedési kilátásokról szóló kerekasztal beszélgetésén. Az államtitkár szerint a közüzemi díjak csökkentésének köszönhetően nőtt a magyar háztartások vásárlóereje, az eurózóna gazdasága is fellendülőben van. Ennek hatására a magyar fogyasztói bizalom is emelkedni kezdett, s magyar export fenntarthatóan erős szintre került. A gazdaságot támogatja eközben az MNB növekedési és hitelprogramja, nőtt a befektetések értéke, s nőtt a munkaerő piaci részvétel aránya. Mindezek hatására szerint kiegyensúlyozott és fenntartható növekedési pályára állt a magyar gazdaság, ahol a növekedés motorját a növekvő eladások és a makrogazdasági stabilitás adhatják.

Jó okunk van azt hinni, hogy további rendkívüli intézkedésekre nincsen szükség ahhoz, hogy kordában lehessen tartani a költségvetés hiányát, ezt segíti a megvalósított szigorú kontroll a kiadási oldalon. Ezzel javul a gazdasági környezet előrejelezhetősége, ami szintén kedvez a növekedésnek - tette hozzá az államtitkár.

A beszélgetésen Javier Gonzalez Pareja, a Bosch-csoport magyarországi vezére elmondta: a cég elsősorban a magasan képzett és jó morállal rendelkező munkaerő, s a kedvező oktatási infrastruktúra miatt kedveli az országot. Tavaly 3,2 milliárd eurónyi forgalmat bonyolított a csoport Magyarországon, 9 ezer embert foglalkoztatnak. Ő az elmúlt időszakban javulást lát az üzleti környezet előrejelezhetőségében és pozitív fejleményként értékelte, hogy jelentősen egyszerűsödött a bürokratikus ügyintézés menete az országban.

Várady-Szabó Bence, az Euromedic International pénzügyi igazgatója szerint cégénél az elmúlt időszakban megváltozott a Magyarországgal kapcsolatos hozzáállás. Korábban a nemzetközi cég döntéshozó testületeiben ez volt az az ország, amely az egyik legkevésbé preferált volt a potenciális befektetési terepek közül, nemrégiben viszont több, jelentősebb magyarországi befektetésről is döntöttek. Kiemelte, hogy figyelemre méltó magyar társadalom tűrőképessége a reformokkal kapcsolatban. Míg a nyugdíjszabályok szigorítása például Görögországban, vagy Franciaországban hatalmas elégedetlenségi hullámot váltott ki, addig Magyarországon a reformok viszonylagos nyugalomban sikerült véghezvinni.

Tóth László, a Citibank igazgatója is csatlakozott a magyar gazdaságban tapasztalható pozitív változásokat dicsérőkhöz. Ő azt emelte ki, hogy az országban növekszik a tőkepiac szerepe, s tavaly a magyar cégek 7 milliárd euró értékben bocsátottak ki kötvényeket. Szerinte ma több magyar cég gondolkodik tőkepiaci forrásbevonásról, mint korábban. Kiemelte, hogy a magyar csődkockázati felár tavaly egy jelentősebb csökkenést követően stabil tudott maradni.