Magyarországot dicsérték a multik Bécsben

Jó okunk van azt hinni, hogy nem kell már további különleges intézkedéseket tenni a költségvetés kordában tartására, s ezzel javulhat a gazdasági környezet előrejelezhetősége Magyarországon - mondta a Euromoney bécsi konferenciáján Orbán Gábor az NGM államtitkára. A Bosch, a Citi és az Euromedic vezetői is Magyarországot fényezték.
Napi.hu, 2014. január 14. kedd, 15:50
Fotó: Napi.hu

A recesszió a tavalyi második negyedévben véget ért, s a fiskális politika sem gátolja a továbbiakban a magyar gazdaság növekedését - mondta Orbán Gábor, az NGM államtitkára Bécsben, a Euromoney gazdasági lap által rendezett régiós konferencia magyar növekedési kilátásokról szóló kerekasztal beszélgetésén. Az államtitkár szerint a közüzemi díjak csökkentésének köszönhetően nőtt a magyar háztartások vásárlóereje, az eurózóna gazdasága is fellendülőben van. Ennek hatására a magyar fogyasztói bizalom is emelkedni kezdett, s magyar export fenntarthatóan erős szintre került. A gazdaságot támogatja eközben az MNB növekedési és hitelprogramja, nőtt a befektetések értéke, s nőtt a munkaerő piaci részvétel aránya. Mindezek hatására szerint kiegyensúlyozott és fenntartható növekedési pályára állt a magyar gazdaság, ahol a növekedés motorját a növekvő eladások és a makrogazdasági stabilitás adhatják.

Jó okunk van azt hinni, hogy további rendkívüli intézkedésekre nincsen szükség ahhoz, hogy kordában lehessen tartani a költségvetés hiányát, ezt segíti a megvalósított szigorú kontroll a kiadási oldalon. Ezzel javul a gazdasági környezet előrejelezhetősége, ami szintén kedvez a növekedésnek - tette hozzá az államtitkár.

A beszélgetésen Javier Gonzalez Pareja, a Bosch-csoport magyarországi vezére elmondta: a cég elsősorban a magasan képzett és jó morállal rendelkező munkaerő, s a kedvező oktatási infrastruktúra miatt kedveli az országot. Tavaly 3,2 milliárd eurónyi forgalmat bonyolított a csoport Magyarországon, 9 ezer embert foglalkoztatnak. Ő az elmúlt időszakban javulást lát az üzleti környezet előrejelezhetőségében és pozitív fejleményként értékelte, hogy jelentősen egyszerűsödött a bürokratikus ügyintézés menete az országban.

Várady-Szabó Bence, az Euromedic International pénzügyi igazgatója szerint cégénél az elmúlt időszakban megváltozott a Magyarországgal kapcsolatos hozzáállás. Korábban a nemzetközi cég döntéshozó testületeiben ez volt az az ország, amely az egyik legkevésbé preferált volt a potenciális befektetési terepek közül, nemrégiben viszont több, jelentősebb magyarországi befektetésről is döntöttek. Kiemelte, hogy figyelemre méltó magyar társadalom tűrőképessége a reformokkal kapcsolatban. Míg a nyugdíjszabályok szigorítása például Görögországban, vagy Franciaországban hatalmas elégedetlenségi hullámot váltott ki, addig Magyarországon a reformok viszonylagos nyugalomban sikerült véghezvinni.

Tóth László, a Citibank igazgatója is csatlakozott a magyar gazdaságban tapasztalható pozitív változásokat dicsérőkhöz. Ő azt emelte ki, hogy az országban növekszik a tőkepiac szerepe, s tavaly a magyar cégek 7 milliárd euró értékben bocsátottak ki kötvényeket. Szerinte ma több magyar cég gondolkodik tőkepiaci forrásbevonásról, mint korábban. Kiemelte, hogy a magyar csődkockázati felár tavaly egy jelentősebb csökkenést követően stabil tudott maradni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.01.15 12:31

Lassult Németország gazdasági növekedése 2013-ban a német statisztikai hivatal, a Destatis adatai szerint. A hivatal első számításai szerint 2013-ban 0,4 százalékos volt az éves GDP növekedés, kevesebb, mint a 2012-es 0,7 százalék vagy a 2011-es 3,3 százalék. A szezonálisan kiigazított 2013-as GDP növekedés 0,5 százalékos, a 2012-es 0,9 százalékos, a 2011-es 3,4 százalékos volt...vége a válságnak???????...mikor??...2009-ben????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.01.14 20:33

@Trambulin:
"A recesszió már 2009. év második félévében magszűnt és a gazdaság növekedésnek indult egészen 2012 tavaszáig: a matolcsyzmus meghozta gyümölcsét."

Ja, egész Európában így történt... :D :D :D :D
Azért ilyen magvas kijelentések előtt célszerű megnézni egy olyan grafikont ahol az EU GDP és a magyar GDP is szerepel a kérdéses időszakban. Megdöbbentő felfedezés lehetne egyeseknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.01.14 20:30

@jobbajobb:
Én ebből azt olvasom ki - "ezek a hülye magyarok odalökik nekünk multiknak a legjobb munkaerejüket és mi éhbérért dolgoztatjuk őket, míg ők boldogan robotolnak nekünk, csak legyen munkájuk. A hülyék! Mi pedig leszedjük a profitot"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.01.14 20:20

..."Óriási veszélyben vannak a skandináv országok az elszaladt lakossági hitelek miatt, előfordulhat, hogy az elmúlt fél évtizedben válságállónak bizonyult régió gazdasága összeomlik...."


...hol van vége a válságnak 2009-ben???????????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.01.14 20:13

@Trambulin: magyar kormány az EU-s pénzekkel tömi ki a külföldi cégeket, legyenek azok németek vagy oroszok, plusz egy kis adómentesség, meg egyéb nyalánkságok, hadd keressék magukat hülyére az olcsó magyar bérmunkásokkal....ez igaz ,ezt hozta a neoliberális politika 90-ben ,94-ben meg azóta is ...MDF_SZDSZ_MSZP...


..majd most változik !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html