Törökország budapesti nagykövete Sakir Fakılı arra kérte a magyar hatóságokat, hogy intézkedjenek a két budapesti alapítványi iskola ügyében, amelyek az Amerikában élő hitszónokhoz, Fethullah Gülenhez köthetők - írja a törökországi eseményekkel foglalkozó magyar nyelvű honlap, a Türkinfo.hu.

Nem csak magyarországi intézmények érintettek

A cikk utal arra, hogy a török kormány szerint Gülen hívei állnak a július 15-i puccskísérlet mögött. A Gülen-mozgalom nemcsak Törökországban rendelkezett több ezer alapítványi iskolával, hanem külföldön is, a világ 170 országában közel 3 ezer oktatási intézményt alapított.

A BBC július végén azt írta, hogy a török kormány a világ több országát kérte hivatalosan, hogy vonják vissza az országukban működő Gülen-iskolák működései engedélyét. Azerbajdzsán, Szomália és Jordánia teljesítette a török kérést, Kirgizisztán, Indonézia és Kenya pedig elutasította. A török nagykövet Sakir Fakılı a török Anadolu Hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, hogy garantálta a magyar hatóságoknak, hogy gondoskodnak más török iskolák létrehozásáról szükség esetén a török oktatási minisztérium közreműködésével.

Sok a bizonytalanság

Csütörtök délután az Index részletesen foglalkozott az üggyel: a lap igyekezett kideríteni, hogy melyik intézmények esetében kért intézkedést a török nagykövet. Egyelőre nehéz biztosat mondani, mert konkrét iskolákat nem neveztek meg a törökök. Az indexes cikk szerint Orchidea angol-magyar kéttannyelvű iskola kőbányai központja és az angyalföldi tagintézménye lehet a szóban forgó két intézmény. Nem tudni egyelőre azt sem, hogy pontosan mit kértek a törökök, mit értenek pontos a szükséges intézkedés alatt, de feltehetően bezáratásra vonatkozhat a kérés.

Az Index megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM), az oktatási területet felügyelő Emmit és a budapesti török követséget is a kérdéseikkel. Csütörtökön kora estig csak a KKM válaszolt, azt írták, a téma nem hozzájuk tartozik. A lapnak az érintett intézmények közül az Orchidea angyalföldi tagintézményének igazgatóhelyettese, Orosz Balázs azt mondta, "nem tudja megmondani", hogy van-e bármi közük Fethullah Gülenhez. Orosz azt is mondta, "nem megerősített forrásból" hallotta, hogy a török kormány célkeresztjébe kerültek. "Nehezen tudnám elképzelni, hogy Európában, az EU-ban bármilyen lépést tenne egy kormány egy helyi szabályok szerint működő intézmény ellen, amelynek semmi köze Törökországhoz, nincs kapcsolata a török kormánnyal" - mondta. (Az Index cikkét itt olvashatja el.)