Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) Kormányzó Tanácsa (KT) 2012. március 5-8. között tartja soros ülésszakát. A bécsi székhelyű szervezet politikai döntéshozó testületének jelenleg Magyarország is tagja. A magyar küldöttséget Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára kormányzói minőségben képviseli.

A Kormányzó Tanács ülésén Yukija Amano, a NAÜ főigazgatója hangsúlyozta, hogy a fukushimai baleset ellenére az atomenergia terjedése töretlen, és az új beruházások mértékének csökkenése csupán átmeneti jellegű. 2011-ben összesen 65 atomerőmű állt építés alatt, ebből 44 Ázsiában - továbbra is ez a régió a növekedés központja.

Magyarország a nemzetközi színtéren is tevékenyen támogatni kívánja a NAÜ nukleáris biztonság tárgyában tavaly elfogadott akciótervét (IAEA Action Plan on Nuclear Safety) - közölte az NFM. A működő atomerőművekben az Európai Unió valamennyi tagállamához hasonlóan Magyarország is elvégezte a "stressz-teszt" néven ismertté vált Célzott Biztonsági Felülvizsgálatot.

Kovács Pál a Kormányzó Tanács március 5-i ülésén elmondott felszólalásában kitért arra, hogy az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) nemzeti jelentésében megállapította: a Paksi Atomerőmű biztonságos, és semmilyen azonnali intézkedésre nincs szükség. A létesítményben 2008 óta bevezetett biztonságnövelő beavatkozások fontosságára a felülvizsgálatot ellenőrző szakértők is rámutattak.

Yukija Amano főigazgató a Kovács Pállal folytatott kétoldalú megbeszélésen megerősítette: elfogadja a magyar szaktárca meghívását egy június végi, magyarországi látogatásra.

A hazai eredmények a tárca szerint lehetővé tették, hogy a NAÜ KT ülésén Magyarország felajánlja a nukleáris biztonság területén szerzett tapasztalatait és rendelkezésre álló eszközeit a nemzetközi szakértők számára. A paksi Karbantartó és Gyakorló Központ például alkalmas gyorsreagálású balesetelhárítási programok és képzések megvalósítására.