Kamatdöntés: nincs változás, más eszközökhöz nyúl a magyar jegybank

Márciusi kamatdöntő ülésén a Magyar Nemzeti Bank döntéshozó testülete a fő kamatfeltételeken nem változtatott, azonban minden bizonnyal további komoly piacélénkítést jelentek be hamarosan. A monetáris tanács már eddig is több döntést hozott, amivel igyekszik tompítani a koronavírus által okozott gazdasági válság hatásait.
Rácz Gergő, 2020. március 24. kedd, 14:01
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A monetáris tanács az alapkamatot, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatát és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatát 0,9 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatát pedig -0,05 százalékon változatlanul tartotta.

Az MNB-től is jelentős húzást vártak a piacok, miután a világ nagy jegybankjai - még az eleinte vonakodó Európai Központi Bank is - egyaránt léptek, és tulajdonképpen mindenhol végtelen pénzbőséget ígérnek, hogy ellensúlyozni a lehessen a járvány által okozott katasztrófát.

Más jegybankokhoz hasonlóan az MNB is tett több, számottevő intézkedést.

Legutóbb bejelentették, hogy a bankok jelenleg rendelkezésre álló, fedezetként szabadon elfogadható eszközeinek 7000 milliárd forintos állománya további 2500 milliárd forinttal emelkedik befogadási értéken, érdemben növelve ezzel a bankok által potenciálisan elérhető likviditás nagyságát.

Előtte lazítottak az eddig bevezetett likviditáskezelő kamatcsere eszközök kerekedésének módszerén, továbbá több intézkedéssel is előálltak, amelyek a kormány által belejelentett hitelmoratóriumot érintik.

Az MNB olyan megoldási igényt jelentett be a pénzügyi intézmények irányában, amivel a fizetési haladék után - az elhalasztott törlesztések kifizetése miatt - az adósok törlesztőrészleteket az eredetihez viszonyítva nem emelkedik.

Az MNB ma 15:00-kor adja ki a közleményt a kamatdöntés hátteréről, egyben most jelennek meg az idei első negyedéves inflációs jelentés sarokszámai is.

Nagy Márton MNB alelnök 15:30-kor tart online sajtótájékoztatót az MNB Youtube oldalán, illetve a Napi.hu-n is követhetik az elhangzottakat.

A kamatdöntés előtt a forint hektikusan, 350 körüli szinteken kereskedett az euroval szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK