Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Évente négy-hat milliárd forint költséget okoz a hazai gyógyszeriparnak, hogy február 9-től Magyarországon is bevezetik az EU-s egyedi gyógyszer-azonosítási rendszert (szerializáció), amelynek célja a gyógyszer-hamisítás megelőzése - mondta a Világgazdaságnak Illés Zsuzsanna, a Humvo Nonprofit Zrt. elnöke, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) igazgatója.

Az egyedi azonosítók gyógyszerdobozokra rányomtatásával összefüggő beruházási költségek elérték a húszmilliárd forintot, ebből a hazai kis- és közepes vállalkozásokra mintegy 3-3,5 milliárd forint teher hárult. Ezt az összeget kutatás-fejlesztési és beruházási forrásaik átcsoportosításával, projektek visszafogásával, valamint exportpiaci terveik gyengítésével tudták kigazdálkodni a cégek.

A gyógyszertáraknak a változás miatt szükségessé vált eszközbeszerzés 120-150 ezer forintos kiadást okozott, a legkiszolgáltatottabb helyzetbe a vidéki kis patikák kerültek - mondta korábban a Világgazdaságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Egy berendezés ára harmincezer forint, minden gyógyszerkiadó pulthoz külön egység kell.

A Magyosz igazgatója a holland generikus szövetség kalkulációját idézi: eszerint a gyártási mennyiségtől függően 0,12-0,34 euró (38-108 forint) között mozog a szerializációval járó dobozonkénti pluszköltség.