Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

közölte: a lezúduló esővíz pincéket, mélyebben fekvő garázsokat öntött el, a tűzoltók szivattyúkkal távolították el a vizet. Emellett országszerte leszaggatott, a közlekedést is veszélyeztető ágak eltávolítása érdekében riasztották a tűzoltókat.

A katasztrófavédelem a honlapján azt írta, hogy a Pest megyei Ócsán villám csapott egy családi ház garázsának tetejébe. A tűzoltók megfékezték a fellobbanó lángokat.

Győrszemerén a hegyről lezúduló csapadékvíz több udvart elöntött. A helyi önkéntes tűzoltók az árokba vezették a vizet. Egy házba is bezúdult az esővíz, ennek nagy részét a lakók vödrökkel kihordták, a tűzoltók a veszélyeztetett épületet körben homokzsákokkal védik. Emellett egy elöntött pincéből kellett kiszivattyúzniuk a vizet - mondta Ruskáné Takács Anita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője  Az esővíz a településen két útra nagy mennyiségű sarat hordott fel, az egyiket megtisztították, a másikat ideiglenesen lezárták a forgalom elől.

A győri tűzoltókat két helyre riasztották Győrújbaráton: a Gárdonyi utcában egy autót és elektromos berendezéseket, a Fő utcában pedig egy irodában számítógépeket veszélyeztetett a bezúduló esővíz. A helyenként fél méter magas vizet kiszivattyúzták. A pannonhalmi tűzoltóknak Nyúlon egy ház pincéjéből kellett nagy mennyiségű vizet eltávolítaniuk - mondta a szóvivő.

Tolna megyében több út járhatatlanná vált, a vízátfolyások miatt több mellékúton is veszélyes a közlekedés. Baranya megyében házakat is veszélyeztet a hirtelen lezúdult csapadék. Pécsváradnál a szántóföldeken hömpölygött víz, a Moháccsal összekötő szakaszon az utat is teljesen elöntötte az esővíz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a felhőszakadás veszélye miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki. A fővárosban és Pest, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és megyében másodfokú a figyelmeztetés. Ezeken a területeken rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat.

A csapadékrendszer súlypontja lassan keletebbre tolódik, de helyenként a Dunántúlon is számítani lehet újabb zivatarok kialakulására. A csapadékgócokból rövid idő alatt több helyen is várható 20-60 milliméter csapadék, de egy-egy helyen (leginkább az Alföld középső és északi, északnyugati részén, s Északi-középhegységben) 60 milliméternél is több eső is hullhat. A középső és keleti országrészben a zivatarokhoz néhol nagyobb méretű jég és viharos szélroham is társulhat.

Az éjszakai órákban és pénteken napközben leginkább az ország keleti, északkeleti részén várhatók zivatarok, melyekhez ugyan kevesebb helyen, de társulhat felhőszakadás, és esetleg néhol viharos szél és jégeső is.