Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha Tiffán Zsolt villányi borásznak és fideszes parlamenti képviselőnek egy fárasztó napja van az Országgyűlésben, akkor nem kell még azzal is szenvednie, hogy hazautazzon Baranya megyébe. Ugyanez igaz a Szegeden élő szocialista Szabó Sándorra, aki ráadásul most először került be a parlamentbe - írja az Origó.

Mindketten azon 76 képviselő közé tartoznak, akiknek budapesti lakhatását fedezi az Országgyűlés. Olyanok jogosultak erre, akiknek nincs budapesti ingatlantulajdonuk, közeli hozzátartozójuk tulajdonában nincs lakás vagy ház, és igényelték ezt az elhelyezést. Mindannyian választhattak, hogy szállodában vagy bérlakásban laknának, mind a 76-an a lakás mellett döntöttek.

Ezek a lakások azonban még nincsenek meg, így addig a képviselők - ha ezt kérik - három- vagy négycsillagos szállodában alszanak. Az napról napra változik, hogy épp ki kér szállodai szobát, az Országgyűlés Hivatalának tájékoztatása szerint a 76 érintett képviselő átlagosan 10-15 százaléka 7-10 képviselő alszik szállodában a budapesti tartózkodása idején.

A lakhatási segítségre igényt tartó képviselők listáját az Országgyűlés Hivatala küldte el az Origónak. A parlament honlapján elérhető vagyonnyilatkozatok alapján ezen a listán valóban csak olyan képviselők vannak, akiknek nincsen budapesti ingatlanjuk. Azt nem tudtuk ellenőrizni, hogy a közeli hozzátartozóik vajon rendelkeznek-e fővárosi lakással, az újonnan a parlamentbe került képviselők vagyonnyilatkozata pedig még nem elérhető.

A listán szerepel Szabó Szabolcs is, aki az Együtt-PM színeiben egy budapesti kerületben, Csepelen szerzett mandátumot. Szabó Szabolcs az Origó kérdésére megerősítette, hogy igényelt képviselői lakást. Ezt azzal magyarázta, hogy bár évek óta Budapesten él, gyulai származású, és a fővárosban csak bérlakása van, saját budapesti ingatlannal nem rendelkezik - további részletek itt.