Majdnem annyit fizettek az evások, amennyit a PM várt

Az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) a 2008-ra előirányzott bevétel 99 százaléka, 166,5 milliárd forint folyt be tavaly - idéz az MTI a Pénzügyminisztérium által publikált tavalyi államháztartási mérleget.
NAPI Online, 2009. január 25. vasárnap, 11:34
Fotó:

A tavalyi eva-bevételt sikerült viszonylag pontosan becéloznia a Pénzügyminisztériumnak, hiszen a tényleges, 166,5 milliárd forintos összeg alig 2 milliárddal maradt el a 168,7 milliárd forintos előirányzattól.
Előzőleg, 2007-ben a szaktárca kissé túlbecsülte az evából beszedhető összeget: a 2007. évi évi 168,2 milliárd forintos előirányzattal szemben a tényleges befizetés 152,8 milliárd forint volt, ez csak 91 százalékos aránynak felelt meg.


Az eva "karrierje" tehát a 2007-es, kisebb törés után folytatódik. Az indulás évében, 2003-ban 31 milliárd forint bevételt, 2004-ben 67 milliárdot, 2005-ben 91,4 milliárdot, 2006-ban 143,1 milliárdot, 2007-ben pedig 152,8 milliárdot jelentett a költségvetésnek. Az evás adóalanyok száma megközelíti a 100 ezret. Az eva kulcsa 2006. októberig a bruttó árbevétel 15 százaléka volt, azóta az árbevétel 25 százaléka.


Az idei évtől szigorodnak az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó vállalkozások és egyéni vállalkozók számlatartási kötelezettségei. Ha e kötelezettséget nem teljesítik, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) mulasztási bírságot róhat ki rájuk.


Bár az evások költséget nem számolnak el, a parlament által az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról december 1-jén elfogadott törvény szerint február elsejétől meg kell őrizniük a beszerzéseikhez kapcsolódó számlákat is. Aki számlatartási kötelezettségét megsérti, az áru, valamint az igénybe vett szolgáltatás értékének 20 százalékáig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Az intézkedés a gazdaság kifehérítését szolgálja.


Az adóhatóság az evások ellenőrzésekor valószínűleg nem tudja majd pontosan megállapítani, hogy az adózónak hány számlát kellett volna megőriznie. Szakértők szerint azonban nem is az evások ellenőrzésekor "bukik" majd ki a mulasztás, hanem a kapcsolódó vizsgálatoknál. Vagyis, ha valamely vizsgálat során kiderül, hogy valaki evás számára értékesített valamilyen árut vagy szolgáltatást, ellenőrizhetik, hogy az evás megtartotta-e a számlát.

A számlaadást ugyanakkor a szankciók szigorításával ösztönzi a törvény: a nyugta- és számlaadási kötelezettségét elmulasztó alkalmazott, képviselő, magánszemély közvetlen vezetője is - 500 ezer forintig terjedő - mulasztási bírsággal sújtható.


Az eva-körbe tartozókat érintő szigorítás az is, hogy február elsejétől - az egyéni vállalkozók kivételével - nekik is meg kell fizetniük a vagyoni típusú cégautóadót. Az adó mértéke 1600 köbcentiméter hengerűrtartalomig havi 7000 forint, afelett havi 15 000 forint, amit negyedévente, a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell bevallani és megfizetni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toma1964, 2009.01.25 21:05

Nagy kamu az egész EVA? Azt miért nem hozzák nyilvánosságra, hogy az EVÁ-sok által kibocsájtott számlák ÁFA tartalmát a vállalkozások levonásba helyezik ésa befizetett EVA és a levonásba helyezett ÁFA majdnem kiüti egymást. Arról nem is beszélve mikor a munkavállalók EVÁS vállalkozóként dolgoznak az általános szabályok szerint adózó vállalkozásoknak. Minek ez a ködösítés? Ezt kellett volna elsőnek megszüntetni, nem a családi pótlékkal szórakozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html