A mintegy tucatnyi szerplő által feltöltött alapnak köszönhetően nem dőlt be a magyar gáztőzsde, az azonban kérdéses, hogy az Emfesz mikorra tudja rendezni a tartozását.

Az Emfesz azért került nehéz helyzetbe, mert 1,1 milliárd forint kötelezettség keletkezett a Kelerrel szemben a Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piacon (NFKP) megkötött földgázvásárlási ügylettekből. Ebből a kereskedési rendszerből az Emfeszt kizárták - mondták a cégnél -, így most a földgáz egy részét a Mol-csoporttól vásárolják.

A kft. közleménye szerint a gyors és hatékony megoldás érdekében kormányzati segítséget kért. A társaság szeretné elérni, hogy ne kelljen előfinanszíroznia a földgázt, hanem utólag fizethesse ki.

Az Emfesz Kft. jelenleg 300 ezer lakossági, 300 önkormányzati, 1100 intézményi fogyasztót, hatezer kis- és közepes vállalkozást és több száz ipari céget lát el kedvezményes áron földgázzal.

Amennyiben valamely ok miatt valamelyik gázkereskedő vagy gázelosztó cég nem tudná teljesíteni ellátási kötelezettségét, akkor van olyan hatályos szabályozás, ami alapján az érintett fogyasztók ellátása biztosítható, hiszen a szerződésszerűen működő fogyasztó ellátás nélkül semmilyen körülmények között nem maradhat - mondta Bencsik János, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Jelezte: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - együttműködve a Magyar Energiahivatallal - figyelemmel kíséri a gázkereskedő Emfesz Kft. körül kialakult helyzetet, és mérlegeli, hogy az esetleges ellátási kockázatok kezelésére megfelelő-e a jogszabályi környezet, és biztosítható-e a fogyasztók zavartalan ellátása.