Majdnem megállt a gazdaság - GDP-kommentek

Elemzők a mai kiábrándító GDP-adat kapcsán elmondták, hogy az előzetes becslések ismeretében nem meglepők, ugyanakkor kiábrándítóak a számok. A szakemberek 2008-ban sem várnak három százaléknál gyorsabb bővülést.
NAPI Online, 2007. december 7. péntek, 12:09
Fotó:

"Nem volt igazi meglepetés a legfrissebb GDP-adat, bár a lefelé korrigálás semmiképpen sem tekinthető pozitív fejleménynek" - mondta Németh Dávid, az ING makroelemzője a mindössze 0,9 százalékos bővülést jelző harmadik negyedéves adat kapcsán. "Gyakorlatilag majdnem megállt a gazdaság" - teszi hozzá. Főleg a kínálati oldalon történt lassulás; ezen belül a vállalati szektoron belül az autópálya építések elmaradása látszik a legjobban. Emellett az egészségügy sem szerepelt fényesen, mert a lényegesen megszigorították az orvos-beteg látogatást, és a kórházi ágyak számát is csökkentették.

Ugyanakkor továbbra is a feldolgozóipar számít húzóágazatnak, ezen belül is gumiipar, amelyet a Hankook termelésének beindítása okozott. Mindamellett még a szállítás, a pénzügy, és a távközlés pörgött.

Csalódást okozott a nettó export

Azonban a keresleti oldalon voltak meglepetések. A kormányzati fogyasztás 3,7 százalékkal csökkent, ám ez csökkenő tendenciát mutat, hiszen az előző negyedévben a csökkenés 4,9 százalékos volt. Az igazi kellemetlen meglepetést az adta, hogy a tőkeberuházások mértéke 2007 első és második negyedévében ha szerény mértékben is, de pozitív volt, és az elemzők várták az áttörést; plusz 3-4 százalékot prognosztizáltak. Erre a harmadik negyedévben 1,8 százalékos csökkenést jegyezhettek fel, tette hozzá Németh. Újabb rossz hír, hogy az export-import olló tovább szűkült éves bázison: a harmadik negyedévben mindössze 0,3 százalék volt az export javára, míg a második negyedévben 1,4 százalékon állt.

Ez utóbbit két jelentős faktor okozta: az egyik a kifulladó európai gazdaság hatásainak megjelenése. A másik az import megugrás; mivel a tőkeberuházás mértéke csökkent, így valószínűleg a fogyasztási import növekedéséről beszélhetünk. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az egyik legszembetűnőbb adat, hogy a nettó export az elvárhatónál jóval kevésbé járult hozzá a növekedéshez.

Németh szerint a jövő sem túl rózsás, bár 2008-ra a fogyasztás 0 és 1 százalék közötti növekedésére számít, ami azért fontos, mert a magyar GDP legalább felét adja a fogyasztás. Úgy véli, hogy jövőre maximum 2,5 százalékos lehet a GDP-növekedés, ám ez is csak az alacsony bázis miatt. Hozzáteszi, hogy az ígért 4-4,5 százalékos növekedés 2009-2010-re sem tartható, inkább valamivel 3 százalék feletti lehet átmenetileg a választások előtti lazítások miatt.

Nem várható három százaléknál gyorsabb bővülés 2008-ban

Nyeste Orsolya, az Erste elemzője elmondta, hogy az előzetes becslések ismeretében nem jelentettek nagy meglepetést a pénteken megjelent friss KSH-adatok. A belső kereslet gyengélkedéséhez hozzájárult a fogyasztás és a beruházás visszaesése is, az impresszív exportbővülés ellenére ugyanakkor a nettó export is viszonylag alacsony volt. Az elemzők továbbra is azt találgatják, hogy megvolt-e a mélypont, és hogy a következő negyedévekben milyen mértékben tud gyorsulni a gazdasági növekedés. Nyeste a negyedik negyedévre kismértékben emelkedő GDP-bővüléssel számol, a 2008-as várakozása szerint pedig a növekedés jövőre sem éri el az éves három százalékot.

HOZZÁSZÓLÁSOK