A legfrissebben regisztrált készletszint 6,139 milliárd köbméter, amely közel 97 százalékos töltöttséget jelent a 6,33 milliárd köbméteres kapacitás mellett. A jelenség egyik oka, hogy már megérkezett a téli felhasználásra szánt földgázmennyiség egy része. Még nyáron állapodott meg a magyar fél az orosz beszállító Gazprommal arról, hogy kétmilliárd köbmétert szeptember ­végéig betárolnak - olvasható a portálon.

Magyarország a közüzemi célokra négymilliárd köbméter földgázt vásárol évente Oroszországtól (a kereskedőcégek ennél jóval többet), ennek fele pedig Ukrajnán keresztül érkezik. Ám mivel egyelőre bizonytalan az északkeleti útvonal, a kétmilliárd köbmétert jobbnak látták korábban leszállíttatni. A másik kétmilliárd, szokás szerint, 2020-ban is Ausztrián keresztül érkezik. Az ország téli földgázellátását rendszerint a tárolói készletek, a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés együttesen biztosítja.

A betárolt készletek jelentős része a hazai lakossági felhasználást célozza tekintettel arra, hogy ellátásbiztonsági okokból az egyetemes szolgáltatót földgáztároltatási kötelezettség terheli. A jogszabály alapján ugyanis a tárolókban az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százalékára rúgó földgázmennyiséget kell elhelyezni.