Mintha a válság előtt lennénk: mindent hitelre vesz a magyar lakosság

Májusban még tovább nőtt a háztartásoknak folyósított hitelek mennyisége. A bankok várakozásainál is gyorsabban nő a hitelezés, és júniusban is folytatódhatott a tendencia, pedig a babaváró még el sem indult.
Herman Bernadett, 2019. július 4. csütörtök, 12:31
Fotó: Napi.hu

Májusban sem csillapodott a lakosság hitelfelvételi kedve. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint az első öt hónap után már 412 milliárd forint fölött jár a frissen folyósított lakáshitelek volumene, ez 17 százalékos növekedés tavalyhoz képest. A bővülés mértéke bőven meghaladja a bankok korábbi várakozásait, a hitelintézetek ugyanis az idén csupán 10 százalék körüli növekedéssel számoltak.ű

Nagyon megy a személyi hitel

A január és május között folyósított személyi hitelek mennyisége elérte a 233 milliárd forintot, ez 33 százalékkal több a 2018-asnál, és szintén bőven felülmúlja az előrejelzéseket, a bankok ugyanis csupán 15 százalék körüli növekedést vártak erre az évre. Az áruhitelt úgy viszik, mintha nem lenne holnap: 31,8 milliárd forintnyi fogyott el belőle, 82,3 százalékkal több, mint tavaly. Még a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is volt némi bővülés.

A június pedig még erősebb lesz. Május végén több mint 80 milliárd forintnyi fogyasztási hitelszerződés volt a csőben a bankoknál, bő 24 százalékkal több, mint tavaly, ennyi hitelt utoljára a 2008-as válság kirobbanása előtti utolsó hónapokban vett fel csak a lakosság. A lakáshitel-igénylők is sorban álltak a bankoknál, 86,7 milliárd forintnyi összegre szerződtek május végén, ez 13,3 százalékkal több a tavalyinál. Személyi hitelből 55,9 milliárd forintnyi igénylés volt bent, 28 százalékkal több a 2018-asnál.

Sokan kivárhatnak

Pedig májusban már lehetett tudni, hogy hamarosan soha nem látott kedvezményes hitelekhez juthatnak hozzá legalább azok, akik fiatal párként gyerekvállalásban gondolkoznak. Júliustól jön a babaváró hitel, amely a gyerekvállaló párok számára kamatmentes lesz, ráadásul ha több gyerek születik, akkor a tőketartozás egy részét vagy egészét is elengedik. Ezzel a konstrukcióval a személyi hitelek aligha veszik fel a versenyt.

Aki jogosult a családok otthonteremtési kedvezményére (csok), és használt lakást vásárol, annak is megérte megvárni a hitelfelvétellel a júliust, hiszen mostantól kedvezményes, a futamidő végéig garantáltan 3 százalékos kamat mellett veheti fel a lakáshitelt két gyereknél 10 millió, háromnál 15 millió forintos határig.

Fontos a kiszámíthatóság

A lakáshitelt igénylők számára fontos a biztonság. Az új lakáshitelek döntő többségét fix kamatozású, a változó kamatozású konstrukciók aránya májusban már a 3 százalékot sem érte el. A legnépszerűbb az 5-10 év közötti kamatrögzítés, háromból két lakáshitelt ilyen feltételekkel igényelnek. Az ilyen kölcsönök átlagos kamata 4,73 százalékos volt májusban, jóval magasabb, mint a változó kamatozásúaké, amelyek után csak 3,4 százalékot kell fizetni.

Ha viszont a referenciakamatok emelkednek, akkor a változó kamatozású kölcsönök kamata és törlesztőrészlete is gyorsan nőhet. Az egyik referenciamutatóé, a három hónapos buboré (budapesti bankközi kamatláb) az év eleje óta 0,1 százalékponttal nőtt, ez egy 10 millió forintos lakáshitel esetében évente 10 ezer forintot jelent. Ennél nagyobb kamatemelkedések is lehetnek persze a jövőben.

A személyi hitelek átlagos kamata 13 százalék alá került, ennél a hiteltípusnál is előnyben részesítik a fogyasztók a fix kamatozásúakat, a kölcsönöknek most már mindössze a 15 százaléka változó kamatozású.

Egyre többeknél jöhet el a "hó vége"

A legdrágább hitelek a folyószámla- és a kártyahitelek, ezek átlagos kamata 19,49, illetve 24,52 százalékos volt májusban. Folyószámlahitelt általában azok vesznek igénybe, akik nem jönnek ki a havi jövedelmükből, emiatt csúszik a hónap végére mínuszba a számlájuk. A folyószámlahitelek volumene május végén 283,7 milliárd forint volt, némileg csökkent áprilishoz képest, de az új szerződéses összeg nőtt, 304 milliárd forint fölött volt, ami tavaly november óta a legmagasabb érték.

A kártyahitelek mennyisége is emelkedett, kamatozó kártyakövetelések összege kis mértékben csökkent ugyan, 92,6 milliárd forintra, de az új szerződések összege májusban már emelkedett, 127,5 milliárd forinttal indította a lakosság a hónapot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.07.04 16:51

A túlzott hitelvállalásnak van ellenszere. A kamatemelés.
Nehezen tanulnak az emberek annyi szent. Forintban is lehet olyan terheket vállalni, hogy belebuknak mint a devizahitelbe. Nem kell más mint egy betegség, vagy jelentős anyagi kár, munkanélküliség stb. A hitelbiztosítás intézménye nem tudom létezik egyáltalán az országban? Ha van ilyen takarékossági okok miatt aligha köt ilyet az átlagember!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2019.07.04 16:04

@na4: "A költekező, pénzéhes, kapzsi és mohó, felelőtlen dzsentrik semmit sem tanultak a múltból. "

Óriási szöveg... állandóan benyögöd ezt, de jó... :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2019.07.04 14:18

@na4: mondjuk a jegybank, a gazdaság túl van fűtve, hűteni kéne, rég kamatot kellett volna emeljen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2019.07.04 14:14

Az utóbbi 100 év legnagyobb pénzügyi válsága robban ki igen rövid időn belül. Akinek részvénye van, ingatlanbefektetése vagy éppen nagy értékű valamit akar részletre megvenni, annak tudnia kell - óriásit fog bukni.

Eközben Magyarországon, most hallottam, a zalai tesztpálya költségének a felét ( túlárazott ) már ellopták, a második fázis már silány minőségű lesz.

EU-s pályázati pénzt már csak kötelezően mellérendelt hitellel ( Matolcsy üzlete ) lehet kapni.

Orbániában nincsenek rossz jelentések...:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.07.04 14:00

A költekező, pénzéhes, kapzsi és mohó, felelőtlen dzsentrik semmit sem tanultak a múltból. Méghogy a bankok a hibásak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html