Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A forintban kibocsátott éven túli lejáratú papírok állománya májusban 232 milliárd forinttal 15 624 milliárdra nőtt, az egy évesnél rövidebb lejáratúaké 61 milliárd forinttal 4720 milliárd forintra csökkent. A devizában kibocsátott papírok állománya 6 733 milliárd forint volt május végén 335 milliárddal kevesebb az egy hónnappal és 652 milliárddal az egy évvel korábbinál.

A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán májusban három papír járt le és két új sorozat kibocsátása történt meg. A lejáratok értéke 188 milliárd forintot, az új kibocsátásoké 78 milliárd forintot tett ki.

Az elsődleges piacon 284 milliárd forint névértékű rábocsátás történt, a visszavásárlások névértéken 219 milliárd forintot tettek ki. A lakossági kötvények nettó értékesítése 51 milliárd forinttal növelte az állományt. (Túl sok pénzt adtunk kölcsön az államnak.)

A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegyek kibocsátása és a rábocsátások 140 milliárd forintot tettek ki májusban, a lejárat 225 milliárd forint volt. A lakossági papírok kibocsátása kismértékben meghaladta a lejáratokat, az értékesítés névértéken 377 milliárd forintot, a lejárat 372 milliárd forintot ért el májusban - írja az MTI.

A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán májusban lejárt egy angol fontban kibocsátott, 190 milliárd forint összegű kötvény. Az árváltozás 3 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok jelentős változása 199 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állományának tulajdonosi megoszlásán belül májusban piaci értéken 261 milliárd forinttal 9609 milliárd forintra csökkent a külföldiek állománya, ami 448 milliárddal alacsonyabb a tavaly év véginél és 602 milliárddal az egy évvel korábbinál. Ezzel szemben a háztartások 23 milliárd forinttal növelték állampapír tulajdonukat májusban, és 365 milliárddal emelték az idei év első 5 hónapja alatt. A 4543 forintnyi lakossági állampapír portfolió 876 milliárddal nagyobb az egy évvel korábbinál.