Idén májusban - első becslés szerint - a kivitel értéke 2059 milliárd forintot (6995 millió eurót), a behozatalé 1854 milliárd forintot (6293 millió eurót) tett ki, így 206 milliárdos lett az aktívum, ami 19 milliárd forinttal több, mint egy évvel ezelőtt. A májusi kivitel 75, a behozatal 71 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Az idei év első öt hónapjában - előzetes adatok szerint - a kivitel értéke 9788 milliárd, a behozatalé 8956 milliárd forint volt, a 832 milliárdos aktívum pedig 44 milliárddal rosszabb az egy évvel korábbinál. A kivitel euróértéke 0,9 százalékkal csökkent, a behozatalé pedig 0,4 százalékkal emelkedett.

A Mercedesnek köszönhető

Az export az elmúlt hónapokat követően ismét növekedni tudott, a kivitel javulása tükrözi az ipar májusi növekedését, amit feltehetően a Mercedes üzem termelésének elindulása okozott - kommentálta az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője. Az elmúlt hónapokban a nyersanyagárak emelkedése miatti cserearányromlás hatására az import értéke gyorsabban nőtt az exporténál, miközben volumenben az export bővült gyorsabban. A nyersanyagárak visszaesése miatt a következő hónapokban javuló cserearányokra lehet számítani Suppan szerint, miközben a belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése továbbra is elmaradhat az exportétól, ezért a külkereskedelem többlete újra javulást mutathat. A külső kereslet visszaesést pedig a Mercedes üzem fokozódó termelése ellensúlyozhatja. Az év egészében 7,3 milliárd euró többletre számítunk a tavalyi 6,89 milliárd után - mondta az elemző.