Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly május végén alig 13,2 milliárd forint volt az államháztartás öthavi hiánya, az idén az - NGM szerdán publikált adatai szerint - 213,4 milliárd forint - ami látszólag tetemes növekedés. Ugyanakkor az elmúlt évek adatai összehasonlva még mindig kedvező az idei adat, hisz 2010-2015 közötti időszakban az öthavi hiány már jellemzően 400-500 milliárd forintra rúgott.

Az NGM mégis némi magyarázkodással kezdte a mostani közleményét, mondván " a legfrissebb növekedési és beruházási adatok is egyértelműen bizonyítják, hogy a meghozott kormányzati intézkedések sikeresek és eredményesek. A költségvetés ennek elérésében pedig jelentős szerepet vállal: az államháztartás stabilitásának fenntartása mellett képes hatékonyan támogatni a gazdasági és társadalmi célok megvalósulását, aminek köszönhetően Magyarország erősödik."

A (romló) "államháztartási adatok mögött főként a kormány azon költségvetés-politikai intézkedései húzódnak meg, amelyek érdemben járultak hozzá ahhoz, hogy a magyar gazdaság teljesítménye három éve nem látott mértékben, az előzetes adatközlésnél is gyorsabban, 4,2 százalékkal növekedett 2017. első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Ebben kiemelt szerepet játszott a beruházások 34 százalékos bővülése. Az otthonteremtési program felfutása, a tavaly novemberi hatéves bér- és járulékcsökkentési megállapodás hatásai, illetve a 2014-2020-as uniós ciklus forrásainak hatékony felhasználása tükröződik a makrogazdasági mutatók kedvező alakulásában."

Az államháztartás központi alrendszerének 2017. május végi halmozott hiánya 213,4 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a központi költségvetés 180,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 85,9 milliárd forintos deficittel zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok 52,6 milliárd forintos többletet értek el. 2016 első öt hónapjában az államháztartás központi alrendszere 13,2 milliárd forintos hiányt mutatott. Idén májusban a központi alrendszer 91,9 milliárd forintos hiánnyal zárt. További részleteket nem árult el az NGM.

Az idei költségvetési törvény módosításáról a parlament várhatóan a jövő héten szavaz - ám az nem érinti tervezett év végi hiányt, így az 1166,4 milliárd forint lesz, ami eredményszemléletben a GDP 2,4 százalékának fele meg.