Ez vár ránk a jövő héten

A jövő hét makronaptárának legfontosabb eseménye a jegybank júliusi kamatmeghatározó ülése lesz, emellett megjelenik az államháztartás június végi helyzetéről szóló részletes tájékoztató - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. július 21. vasárnap, 08:08
Fotó: Shutterstock

A Pénzügyminisztérium hétfőn közli az államháztartás központi alrendszerének idei első félévi részletes számait. A július 8-án közzétett előzetes adatok szerint júniusban 213,6 milliárd forint volt az önkormányzatok nélkül számolt államháztartás hiánya, ezzel az idei év első fél évét az államháztartás központi alrendszere 390 milliárd forintos hiánnyal zárta, ami az éves előirányzat 39,1 százalékát jelenti.

Az év egészére továbbra is reális és elérhető a GDP arányában meghatározott 1,8 százalékos hiánycél, miközben az államadósság-mutató is tovább csökken - közölte a PM.

Kedden tartja júliusi kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A júniusi ülésén a monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK