Mennyit keresnek a magyarok? Hamarosan kiderül

Több fontos statisztika is megjelenik a következő héten, egyebek mellett a tavaly novemberi ipari termelésről, külkereskedelmi termékforgalomról és kiskereskedelemről, valamint a szeptember-novemberi foglalkoztatási statisztikák.
Domokos László, 2020. január 5. vasárnap, 10:35
Fotó: Getty Images

Hétfőn közli a KSH a keresetek 2019. január-októberi adatait. Tavaly január-szeptemberben a bruttó átlagkereset 359 900, a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 239 300 forint volt, mindkettő 10,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Szeptemberben a bruttó átlagkereset 360 700 forint, a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 239 900 forint volt, 11,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Szintén hétfőn közlik az ipari termelői árak tavaly novemberi adatait. Októberben az ipari termelői árak összességében 1,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit, a belföldi értékesítési árak átlagosan 1,7 százalékkal, az exportértékesítés árai 1,4 százalékkal nőttek. Január-októberben a belföldi értékesítés árai 4,1, az exportértékesítéséi 1,2 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 2,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

Kedden publikálja a statisztikai hivatal a gyorsjelentést a tavaly szeptember-novemberi foglalkoztatottságról és munkanélküliségről. A 2019. augusztus-októberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 520 ezer volt, 18 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A foglalkoztatottak közül 4 millió 443 ezren tartoztak a 15-64 évesek közé, a foglalkoztatási arányuk 0,5 százalékponttal, 70,3 százalékra emelkedett. Tavaly augusztus-októberben a munkanélküliek átlagos létszáma 164 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt. A 15-74 éves férfiak körében a munkanélküliség lényegében nem változott, a munkanélküliek száma 84 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,3 százalék volt. A nők esetében a munkanélküliek száma 80 ezerre, a munkanélküliségi ráta pedig 0,4 százalékponttal 3,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Ugyancsak kedden jelenik meg a statisztika a kiskereskedelem tavaly novemberi forgalmáról. Októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Január-októberben a forgalom a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Szerdán teszi közzé a KSH az ipari termelés tavaly novemberi alakulásának első becslését. Tavaly októberben az ipari termelés volumene 6,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,4 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,4 százalékkal csökkent. Január-októberben az ipari termelés 6,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Szerdán jelenik meg a külkereskedelmi termékforgalom novemberi alakulásáról szóló első becslés is. Tavaly októberben az export euróban mért értéke 6,8 százalékkal, az importé 4,1 százalékkal nőtt, az aktívum 479 millió euró volt, az egyenleg 264 millió euróval javult a 2018. októberihez mérten. Január-októberben a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 4,4 milliárd eurót tett ki, 331 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban - szedte össze az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK