Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés tavaly novemberi részletes statisztikáját, és a mezőgazdasági termelői árak tavaly novemberi adatát.

Az előzetes adatok szerint az ipari termelés tavaly novemberben 4,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,5 százalékkal emelkedett. A tavalyi év első 11 hónapjában 3,5 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Tavaly októberben a mezőgazdasági termelői árak 5,1 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva az előző havi 6,2 százalékos emelkedés után. A növényi termékek ára 9,7 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 2,2 százalékkal csökkent.

Kedden jelenik meg a fogyasztói árak tavaly decemberi és egész éves alakulásáról szóló tájékoztató. Tavaly novemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, októberhez viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. Az áremelkedés üteme nagyot fékezett az októberi 3,8 százalékról és a második félévben a legalacsonyabb lett a múlt havi adat. Január-novemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal nőttek.

A makrogazdasági elemzők várakozása szerint tavaly átlagosan 3 százalékos lehetett az infláció.

Szintén kedden közli a KSH az építőipari termelés tavaly novemberi adatait. Tavaly októberben az építőipari termelés 18,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésének volumene 15,7, az egyéb építményeké 21,9 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz mérve az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 0,5 százalékkal emelkedett. Az épületeknél az ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést. Az év első tíz hónapjában az építőipari termelés 22,2 százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Szerdán a kereskedelmi szálláshelyek tavaly novemberi forgalmának statisztikája jelenik meg. Tavaly októberben 5,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,8 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 9,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 12,3 százalékkal haladta meg a tavaly októberit. Az első tíz hónapban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 4,0, bruttó bevétele 9,7 százalékkal volt több, mint 2017 azonos időszakában. Az idén január-októberben a szálláshelyek bruttó bevétele 435 milliárd forint volt, ezen belül a szállásdíjbevétel 8,4 százalékkal nőtt, és megközelítette a 260 milliárd forintot.