Sok adat érkezik a jövő héten

A jövő hét makronaptárának legfontosabb eseménye a jegybank júliusi kamatmeghatározó ülése lesz, emellett kiskereskedelmi, munkaerőpiaci statisztikák és az államháztartás június végi helyzetéről szóló részletes tájékoztató is megjelenik - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. július 22. vasárnap, 07:49
Fotó: Stocksnap

Hétfőn közli a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás június végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját. A július 6-án kiadott első becslés szerint az államháztartás központi alrendszere június végéig 1420,5 milliárd forint hiánnyal zárt, amin belül a központi költségvetés hiánya 1476,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 15,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 40,5 milliárd forintos többletet értek el. A közlemény szerint júniusban a központi alrendszer 233,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, amely mintegy harmada a tavalyi azonos havi hiánynak. A tárca az év egészére nézve továbbra is 4 százalék feletti bővüléssel és 2,4 százalékos hiánycéllal számol.

Kedden tartja júliusi kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők nem várnak változást sem az irányadó kamatokban, sem a nem-konvencionális eszköztárban, mint ahogy az előző ülésen sem változtatott a kondíciókon a testület. A jegybanki alapkamat 0,9 százalék 2016. május 25. óta.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelem májusi részletes forgalmának adatait. A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,2, naptárhatástól megtisztítva 7,8 százalékkal haladta meg májusban az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 5,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Pénteken jelenik meg a foglalkoztatottság-munkanélküliség április-júniusi adatairól szóló tájékoztató. Az előző három hónapban, a március-májusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 457 ezer volt, 64 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,4 százalékponttal 69,1 százalékra emelkedett. A március-májusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 32 ezerrel 171 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal 3,7 százalékra csökkent.

A kép forrása: StockSnap.

HOZZÁSZÓLÁSOK