Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelői árak szeptemberi alakulásáról szóló adatsort. Augusztusban az ipari termelői árak összességében 3,6 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat. Az ipar belföldi értékesítési árai augusztusban átlagosan alig változtak - 0,4 százalékkal nőttek -, ezen belül a feldolgozóiparban 1,9 százalékkal magasabbak, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,9 százalékkal alacsonyabbak voltak. Az élelmiszeripar belföldi értékesítési árai 4,5 százalékkal emelkedtek a járműiparé 6,2 százalékkal.

Az árak alakulását befolyásolták a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok, amelyek hatása a pénz- és árupiacokon, egyebek között a forint árfolyamváltozásában, illetve a nyers- és alapanyagok világpiaci árában a korábbiaknál kevésbé volt már érezhető.

Szerdán megjelenik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa októberi kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyve. Október 20.-i ülésén a testület változatlanul 0,60 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó sem változott. A jegybank a koronavírus-járvány időszakában is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett, és támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását - olvasható az ülésről kiadott közleményben. Az MNB honlapján közzétett indoklásában a testület kiemelte az egyre szélesebb körben kibontakozó dezinflációs hatásokat.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a bizonytalan globális piaci környezet az inflációs kockázatok emelkedését okozza. Ameddig az inflációs kockázatok indokolják, addig a jegybank az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn.

Csütörtökön a szeptemberi kiskereskedelmi forgalom adatait, és a lakásépítések, építési engedélyek 2020. I.-III. negyedévi statisztikáját közli a KSH. Augusztusban a nyers adat szerint 1,2 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 0,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónapban, júliusban az áprilisi mélyponthoz viszonyítva 10,6 százalékpont javulással, szerény 0,4 százalékos éves emelkedést mért a KSH a második negyedévi 4,1 százalékos visszaesést követően.

Idén az első félévben 8697 új lakás épült, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 12 475 volt, 32 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában. Budapesten 1657 lakást vettek használatba, 22 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. A községekben a fővároshoz hasonló mértékben 23 százalékkal nőtt a használatba vett lakások száma, a megyei jogú városokban 40 százalékos, az egyéb városokban 47 százalékos emelkedést mértek idén az első félévben.

Pénteken jelennek meg a szeptemberi ipari termelés, és a külkereskedelmi forgalom első becslése, valamint a kereskedelmi szálláshelyek szeptemberi és első kilenchavi forgalmának adatai. Az október 13.-án kiadott második becslés szerint augusztusban az ipari termelés volumene 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A csökkenés mértéke 34,8 százalékponttal kisebb volt az áprilisi mélypontnál. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 0,2 százalékkal csökkent, azaz lényegében az egy évvel korábbi szinten maradt. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva 6,8 százalékkal, áprilishoz képest pedig 56 százalékkal nőtt.

Szintén a KSH második becslése szerint augusztusban az export euróban kifejezett értéke 2,2 százalékkal, az importé 5,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az áruforgalmi mérleg egyenlege 257 millió euróval javult, 272 millió euró exporttöbbletet mutatott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 6,7, a dollárral szemben 0,4 százalékkal gyengült. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 1,2, kivitelben 3,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 1,9 százalékkal javult. Az év első nyolc hónapjában az export 9,5 százalékkal, az import 9,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a 2,525 milliárd euró exporttöbblet 525 millió euróval alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában volt.

Augusztusban a vendégéjszakák száma 33 százalékkal csökkent, a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 71,3 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 2,1 százalékkal csökkent, míg az előző hónapban 18,1 százalékos volt a lemaradás. Az összes vendégéjszaka 81 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 32,6 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál, 46,719 milliárd forintot tett ki, amiből a szállásdíjbevétel 35,7 százalékkal 28,957 milliárd forintra esett. A belföldivendég-forgalom júniusban kezdődött előző hónaphoz viszonyított dinamikus növekedése augusztusban is folytatódott - fűzte hozzá a KSH.