Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden teszi közzé a márciusi külkereskedelmi termékforgalom második becslését. A korábban közölt első adatsor szerint márciusban az export euróban számított értéke 7,3, az importé 5,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi többlet 436 millió euró (153 milliárd forint) volt. A kivitel 77 százaléka az Európai Unió tagállamaiba ment, és a behozatal 74 százaléka onnan érkezett.

Szintén kedden publikálja a KSH az áprilisra vonatkozó ipari termelői árakat. Idén márciusban az ipari termelői árak 4,3 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. A belföldi értékesítési árak átlagosan 1,5 százalékkal nőttek, ezen belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 3,3 százalékkal emelkedtek, a 32 százalékos súlyú energiaiparé 1,9 százalékkal csökkentek.

Kedden közli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a beszerzésimenedzser-index (BMI) májusi értékét. Áprilisban a válaszadók az előző hónaphoz képest is kedvezőtlen folyamatokról számoltak be, de a 33,6 pontos érték magasabb lett a márciusi 28,5 pontnál. Az idei mutató a valaha volt legalacsonyabb áprilisi érték.

Csütörtökön jelenik meg a KSH gyorstájékoztatója az áprilisi kiskereskedelmi adatokról. Márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 3,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 12,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,5 százalékkal nőtt a forgalom, az üzemanyag-kiskereskedelemben 16,7 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Pénteken az ipari termelés áprilisi első becslését publikálja a KSH. Márciusban az ipari termelés volumene 5,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 10,0 százalékkal csökkent. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban már jelentős volt. Az előző hónaphoz képest 10,4 százalékkal visszaesett a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban.

Szintén pénteken teszi közzé a statisztikai hivatal a kereskedelmi szálláshelyek forgalmának áprilisi adatsorát. A koronavírus-járvány hatására márciusban a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 68, a belföldi vendégek által eltöltötteké 61 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 60 százalékkal kevesebb volt.