Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden közli tájékoztatóját a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az építőipari termelés márciusi alakulásáról. Februárban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 48,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt, az épületeké 39,4, az egyéb építményeké 65,4 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 6,7 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest. Az év első két hónapjában a termelés 39,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ugyancsak kedden jelenik meg a márciusi ipari termelésről készült második becslés. A KSH első becslése szerint márciusban 8,0 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaphatással kiigazított adat szerint egyaránt; a növekedés 21 havi rekordnak számít, legutóbb 2017 májusában regisztrált ennél nagyobb emelkedést a statisztikai hivatal. Az előző hónaphoz képest 1,0 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelés. Az első negyedévben 6,2 százalékkal nőtt az ipar kibocsátása a múlt év azonos időszakához mérve.

Szerdán közlik az idei első negyedéves GDP-ről szóló első becslést. A bruttó hazai termék volumene tavaly a negyedik negyedévben 5,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,9, az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal nőtt.

Tavaly az év egészében a GDP volumene 4,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján a gazdaság teljesítménye az előző évhez képest 5,0 százalékkal emelkedett.