Eltűnik a magyar málna - mit eszünk helyette?

Miközben a magyarországi málnatermesztés visszaszorulóban van, a behozatal folyamatosan emelkedik - szémolt be a Magyar Nemzet.
Domokos László, 2019. augusztus 17. szombat, 08:18
Fotó: Napi.hu

A friss málna behozatala tavaly 30 százalékkal, 349 tonnára nőtt az Agrárgazdasági Kutatóintézet szerint, a tendencia pedig az idén is folytatódott. A KSH adatai alapján 2019 első öt hónapjában a friss málna beszállítása 172 tonnáról 242 tonnára nőtt, legnagyobb mennyiség Spanyolországból érkezett - írta a napilap.

A friss gyümölcs mellett ugyanakkor a feldolgozott, főként fagyasztott málnából is többet vásároltak a magyarok külföldről. A fagyasztott málna behozatala ugyanis tíz százalékkal, 2590 tonnára nőtt tavaly. Az idei adatok egyelőre csökkenést mutatnak, a beszállított mennyiség 33 százalékkal, 688 tonnára esett az előző évihez képest.

A klímaváltozás, a munkaerőhiány és a szervezetlen értékesítés betett a magyarországi termelésű málnának. Az idei termőterület már 100 hektárnál, a termés pedig 1000 tonnánál is kevesebb, a tíz évvel ezelőtti 700-900 hektárnyi területtel vagy a kilencvenes évek elejének 27 ezer tonnás termésével szemben.

Ráadásul az itthoni feldolgozása sem éri meg. A Lengyelországból érkező kész, fagyasztott termék ára ugyanis sokszor alacsonyabb, mint amennyibe itthon az alapanyag kerül.

Lengyelország a második legnagyobb málnatermelő Európában, részesedése a világ málnatermeléséből eléri a 13 százalékot, az EU termelésének pedig több mint a felét adja. Az AKI szerint az elmúlt években Lengyelországban a málnaültetvények területe 27-29 ezer hektár, a termése pedig évente 105-130 ezer tonna. A legnagyobb málnatermelőnek Szerbia számít Európában, ahol az ültetvények területe néhány év alatt majdnem a duplájára emelkedett, így 2018-ra elérte a 23 ezer hektárt.

HOZZÁSZÓLÁSOK