Eszerint 2020 februárjában az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a januári 2,4 százalék után.

Munka- és szökőnap hatástól megtisztított adatok alapján a termelés februárban 1,7 százalékkal emelkedett, a januári 2,8 százalék után.

A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban még nem jelentkezett - hangsúlyozták a statisztikusok.

A legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül a járműgyártásban lassult, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában gyorsult a növekedés üteme. A kisebb súlyú alágak többségében csökkent a termelés volumene.

Így a termelés az év első két hónapjában kiigazítatlanul 3,2 százalékkal nagyobb volt, mint 2019 azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás februárban az előző hónaphoz viszonyítva 0,2 százalékkal nőtt.

A KSH az iparra vonatkozó második becslését április 15-én publikálja majd.

A KSH szűkszavú kommentárjából kiderül, hogy az ipari termelés növekedése mögött elsősorban az elektronikai- és az élelmiszeripar jó teljesítménye áll. Eközben a többi kisebb ágazatban már csökkent a termelés üteme, míg a járműgyártásban bár nőtt a termelés, de az előző hónaphoz képest mérsékeltebb ütemben. Mindez már előrevetítheti azt, hogy a nagyobb ágazatok (jármű, elektronika) márciusi leállásával jelentős csökkenés várható az ipari teljesítményben - kommentált az adatokat Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője.

Az első két hónap jó ipari teljesítménye, valamint a kiskereskedelem átmeneti - pánik okozta - fellendülése azt jelentheti, hogy az első negyedévi GDP adat a kialakult veszélyhelyzethez képest kedvező képet fest majd, így továbbra is a második negyedévre várható a krízis mélypontja - tette hozzá az elemző.