Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Február 17-én 550 ezer adag kínai Sinopharm-vakcina érkezett az országba, az aznapi hírek szerint dokumentáció nélkül, ám utóbbit  Müller Cecília később cáfolta. (A dokumentációról még tegnap is azt mondta Szlávik János infektolóus főorvos egy webináriumon, hogy azt még senki nem látta.) Az oltóanyag felhasználását az OGYÉI és az NNK szakembereinek vizsgálatához kötötték, ami a jelek szerint rekordgyorsan zajlott le, az országos tisztifőorvos ugyanis ma már azt jelentette be az operatív törzs napi tájékoztatóján, hogy a szer megfelel a hazai követelményeknek, így hamarosan elkezdődhet vele a regisztráltak beoltása.

A vakcina hatékonyságát, mellékhatásait egy kormányrendeletnek köszönhetően itthon már nem kellett végezni, de ahhoz, hogy az orvosok elkezdhessenek vele oltani, ki kell adni egy alkalmazási előírást, ebben kell, hogy szerepeljen az is, kinek nem ajánlott az oltás. Ez az előírás jelent meg most az OGYÉI honlapján, benne külön az orvosoknak és külön az oltandóknak szóló tájékoztatóval - szúrta ki a 444.hu.

A felhasználóknak készült tájékoztató szerint: "A III. fázisú klinikai vizsgálatok adatai alapján ez a készítmény meghatározott védőhatással bír a 18-59 éves népességnél. A 60 éves vagy annál idősebb népesség aránya alacsony volt a klinikai vizsgálatokban (0,63 százalék). A 60éves vagy idősebbek arányát a későbbiekben, a klinikai vizsgálatok során növelni fogják annak érdekében, hogy közvetlen bizonyítékot nyerjenek az ebben az életkori csoportban kifejtett védőhatásra.

A klinikai vizsgálatok rendelkezésre álló adatai azt mutatják, hogy a készítmény alkalmazását követően a neutralizáló antitestek egy bizonyos szintje a 60. életévüket betöltött népességnél is jelen volt.

A készítmény alkalmazása előtt figyelembe kell venni a 60 éves vagy annál idősebbek egészségi állapotát és a vírusfertőzés súlyos szövődményeinek való kitettségük kockázatát annak érdekében, hogy értékelni lehessen, szükséges-e a készítmény alkalmazása."

A leírás szerint "A védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul."

Lehetséges mellékhatások a tájékoztató szerint:

Az injekció beadásának helyén tapasztalt mellékhatások:

nagyon gyakori: fájdalom

nem gyakori: bőrmelegség, duzzanat, keményedés vagy csomó, bőrkiütés, viszketés;

ritka: bőr kivörösödése

Az egész szervezetet érintő (szisztémás) mellékhatások:

nagyon gyakori: fejfájás,

gyakori: láz, fáradékonyság, izomfájdalom, ízületi fájdalom, köhögés, nehézlégzés, hányinger, hasmenés, viszketés

nem gyakori: szédülés, étvágytalanság, hányás, szájgaratfájdalom, nyelési nehézség, orrfolyás, székrekedés, túlérzékenység

A leírás a ritka mellékhatásokat is részletezi.

Ellenjavallt a vakcina alkalmazása olyan személyeknél, akiknél a készítmény bármely összetevőjével (a segédanyagokat is beleértve) szemben ismert túlérzékenység áll fenn. Továbbá azoknál, akiknél korábban vakcinák alkalmazásakor súlyos mellékhatások jelentkeztek (például heveny túlérzékenységi reakció; végtagok, szemek, ajkak, torok duzzanata.

Nem javasolják terhes, illetve szoptató nőknek, valamint olyan krónikus betegeknek, akiknek a betegsége nincs megfelelően egyensúlyban, a krónikus betegség akut fellángolása esetén, vagy ha kórtörténetükben túlérzékenység szerepel.

A teljes leírás itt olvasható.