Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pákozdi Szabolcs elmondta: eddig 2380-an regisztráltak. Az OFA eddig 10,5 millió forint támogatási összegre vállalt kötelezettséget, de folyamatosan bírálják el az újabb kérelmeket. Kifejtette, hogy 172 fiatal konkrét munkahelyre történő kiközvetítése már folyamatban van, a munkáltató már felvette velük a kapcsolatot, és zajlik a felvételi folyamat. Hozzátette: a magyarországi munkaerő-piacon körülbelül 3 hónapig tart egy felvétel, és - például a felmondási időket, kifizetett albérleti kauciókat figyelembe véve - a hazatérőknél is időbe telik, mire költözni tudnak.

Hozzátette: 107 partnercéggel van együttműködési megállapodásuk, de folyamatosan bővül a résztvevő cégek száma. A vállalatoknál 1080 állás érhető el a program keretében.

Pákozdi Szabolcs szerint a cégek is látják, hogy a programból - például a Facebook-kampányból - ők is profitálnak. Közölte: a cégek is adnak támogatást a hazatérőknek, van ahol a lakhatást támogatják, így ezekben az esetekben ezt nem a program költségvetéséből kell biztosítani.

Hangsúlyozta: nemcsak álláslehetőséget kínálnak a fiataloknak, hanem egyéb, a hazatéréssel kapcsolatban felmerülő információkkal - például a kint megszerzett bizonyítvány honosítása, gyermekek anyakönyvezése, óvodai elhelyezése - is rendelkezésre állnak, ebben szorosan együttműködnek a kormányhivatalokkal és az érintett minisztériumokkal.

Pákozdi Szabolcs elmondta: sok olyan fiatal is jelentkezett, akik nem alkalmazásba jönnének haza, hanem vállalkozni szeretnének. Nekik 100 órás, vállalkozásra felkészítő e-learning tanfolyamot indítottak, ezután 20 órás szakmai tanácsadást lehet igénybe venni az üzleti terv elkészítéséhez. Ennek benyújtása után a fiatalok már úgy jönnek haza, hogy ismerik a magyar vállalkozási környezetet, van kész üzleti tervük. A programnak ezt a részét nemrég indították, és már kilencen csatlakoztak a program ezen moduljához. A képzést és a konzultációt az OFA a Budapesti Gazdasági Főiskolával együttműködésben valósítja meg - tette hozzá az ügyvezető igazgató.