Már a bankrendszer stabilitását is veszélyeztetheti a svájci frank árfolyama

Pénzügypolitikai szempontból már fontosabb tényező lehet a svájci frank, mint az euró forintárfolyama, mivel a rekordokat döntögető frankárfolyam immár bankszektor-stabilitási kérdéseket is felvet - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők a svájci frank szerdai újabb forintárfolyam-rekordja után.
MTI-Eco, 2010. szeptember 8. szerda, 14:13
Fotó:

Citybeli szakértők szerint lehetséges ugyan szóbeli intervenció a svájci jegybank részéről a frank gyengítésére, de ettől jelentősebb hatás nem várható.

A TD Securities, az egyik vezető globális befektetési tanácsadó csoport londoni elemző részlegének szerdai helyzetértékelése szerint mivel a magyar háztartások és a vállalati adósok svájcifrank-alapú devizahitelei elérik a hazai össztermék (GDP) ötödét, a forint gyengülése "a magyar bankrendszer stabilitását is fenyegető komoly üggyé vált".

Az MNB teljes mértékben tudatában van e fenyegetésnek, és "vész-kamatemelésekkel" siethet a forint védelmére - vélik a ház londoni elemzői.

A cég szerint, ha az euró forintárfolyama "túl sokáig" 290 körül mozog, az MNB azt is veszélyesnek tarthatja, de a mostani helyzetben valószínűleg a svájci frank árfolyama a jelentősebb tényező.

HOZZÁSZÓLÁSOK