Ennél is többe, havi mintegy 25 millió forintba kerül a Fővárosi Önkormányzat összesen 37 tanácsadója.

A megyei jogú városok is élnek azzal a törvényi lehetőséggel, hogy önkormányzati tanácsadókat foglalkoztathatnak. A 23 városban 53 (fő)tanácsadót alkalmaznak, havonta összesen több mint 21 millió forintért.

Ez a helyzet a fővárosban

A budapesti kerületek között Óbuda a csúcstartó, 10 tanácsadóval, és itt fizeti ki az önkormányzat összességében a legtöbb pénzt nekik: havonta bruttó 6,6 milliót. Ez 661 500 forintos átlagfizetést jelent - derül ki a portál cikkéből.

A XI. kerületben, azaz Újbudán ugyancsak 10 (fő)tanácsadó dolgozik, ám jóval kevesebbért, az ő alapfizetésük összesen csak 4,3 millió forint havonta. A legkisebb bruttó tanácsadói bér 300 ezer, a legmagasabb pedig a 649 ezer forint. Viszont igazán bőkezűek az egyéb juttatásokkal: a máshol is adott évi 200 ezer forintos cafeterián felül itt mind a tízen kapnak mobilt (Samsungot, IPhone-t, Huawei-t) és hozzá havi 5-10-20-25 ezres telefonköltség-hozzájárulást. Sőt, egyedüliként Budapesten, a három legjobban kereső tanácsadónak "vezetői költségtérítés" is jár, havi 224-259 ezer forint.

A többi fővárosi önkormányzat jóval szerényebb a tanácsadók számát és fizetését tekintve is. Az ellenzéki vezetésű Zugló három tanácsadóra 2,25 milliót költ.

A legmagasabb egyéni tanácsadói fizetést a XII. kerület kínálja. Itt két tanácsadónak összesen havi bruttó 1,75 milliót fizetnek, de ebből az egyikük, aki stratégiai feladatokért felel, egymillió-hatezer forintot keres, és kap mobilt és cafeteriát is.

Szintén két tanácsadót foglalkoztat az II. kerület, ők egységesen 451 000 forintot kapnak, továbbá az összes önkormányzati köztisztviselőt megillető cafeteria és ruházati költségtérítés is jár nekik, valamint havi 8000 forintos értékhatárig telefonálhatnak az önkormányzat számlájára.

Három-három tanácsadó dolgozik az I. és az V. kerületben. Előbbiben a tanácsadók 400, 500 és 605 ezer forintos bruttó bért kapnak. Az V. kerületben jár a legalacsonyabb, 127 ezres juttatás, amit az ifjúságpolitikai szakértő kap, és Budapesten egyedüliként az V. kerületben egy ügyvédi iroda is tanácsadói státusszal bír: a Morvai és Társa Iroda havi 495 ezret kap.

További részletek a tanácsadói megbízásokról a Zoom.hu cikkében olvashatók.