Novemberben az import értékének növekedési üteme meghaladta az exportét. Míg a devizában számított termékforgalom mérsékelt, a forintban mért kétszámjegyű bővülést mutatott, amelyhez jelentősen hozzájárult a forintárfolyam alakulása - derült ki a KSH hétfői előzetes adataiból. Utóbbi ugyanis az euróval szemben 12, míg a dollárral szemben 13 százalékkal értékelődött le tavaly novemberhez viszonyítva.

Így novemberben - első becslés szerint - a kivitel értéke 2277 milliárd forintot, a behozatalé 2065 milliárd forintot tett ki. Euróban számolva a kivitel 3,9, a behozatal 6 százalékkal nőtt 2010 novemberéhez viszonyítva. Ez szembe megy az eddigi hónapok tendenciájával, mivel eddig az export tudott felmutatni nagyobb növekedést. Ennél alacsonyabb szintet csak egyszer mértek idén. Az import dinamikája azonban magasabb volt a vártnál.

Az összehasonlításul szolgáló hónapként szereplő 2010. novemberben a kivitel euróban mért értékének magasabb szintje hozzájárult az ütem fékeződéséhez (7106 millió euró folyó áron), ugyanakkor az import is, ha nem is ilyen mértékben, egy éve magas szinten teljesített (6337 millió euró).

Külkereskedelmi termékforgalom
(százalékos változás az előző év azonos időszakához képest)

Forrás: KSH

A külkereskedelmi mérleg így az év tizenegyedik hónapjában 212 milliárd forint aktívumot mutatott, így az egyenleg lényegében nem változott az előző év azonos időszakához képest. Ezt ugyanakkor a forintárfolyam segítette, euróban mérve már közel nem ilyen fényes a helyzet: a tavalyi 769 milliós szint 666 millió euróra süllyedt. A novemberi kivitel 76, a behozatal százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

2011. január-novemberben - az előzetes adatok szerint - a kivitel értéke 20 490 milliárd forint, a behozatalé 18 647 milliárd forint volt. A kivitel euróértéke 13, a behozatalé 11százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg 1843 milliárd forint aktívumot mutatott, ez az egyenleg 442 milliárd forintos javulását jelenti a 2010. január-novemberi 1401 milliárd forintos aktívumhoz viszonyítva. A novemberi részletes adatokat február elsején teszi közzé a KSH.

Külkereskedelmi termékforgalom egyenlege
(millió euró)

Forrás: KSH