Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A piaci várakozásokkal szemben végre egy nem rossz hónapot produkált a magyar ipar, az ágazat termelése ugyanis idén májusban kiigazítatlanul csupán 0,4 százalékkal mérséklődött év/év alapon (a márciusi 1,6 és az áprilisi 3,1 százalékos mínusz után), míg a munkanaphatástól tisztított index 1,9 százalékos bővülést mutatott (az áprilisi 3,1 százalékos mínusz után) − derül ki a KSH-nak, az előzetessel megegyező részletes adataiból. Áprilishoz képest az egyhavi növekedés 3,2 százalék volt. A kis javulás ellenére idén az első öt hónapban az ipar termelési volumene még mindig 0,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól − holott idén az első két hónapban még a pozitív tartományban tudott maradni. Továbbra is kedvezőtlen előjel, hogy az évkezdettől számolt teljesítmény utoljára a válság legrosszabb évében, 2009-ben mozgott a negatív tartományban.

Végre beindult a Mercedes termelése

Az ipari export 2012 első öt hónapjában 0,1, májusban 1,7 százalékkal nőtt 2011-hez viszonyítva. Májusban a feldolgozóipari export felét adó két alág közül a járműgyártás kivitele jelentősen, 11,6 százalékkal nőtt. A hónapbna ugyanis gőzerővel termelt a kecskeméti Mercedes-gyár. Ezzel szemben a számítógép- és elektronikai termékek gyártása folytatta a több mint egy éve tartó visszaesését: exportvolumene 4,8 százalékkal csökkent.

Belföldön a helyzet változatlan

Az ipar belföldi értékesítése január-májusban 1,9, májusban, 3,3 százalékkal alacsonyabb volt 2011-esnéll. A feldolgozóipar belföldi eladásai májusban 0,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2012 májusában a feldolgozóipar termelése gyakorlatilag az előző évi szinten maradt, míg a csekély súlyú bányászaté 8,3 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,6 százalékkal visszaesett.

Májusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül a KSH hétben regisztrált termelésbővülést. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás volumene 9,1 százalékkal nőtt. A szakágazatok közül a legjobb teljesítményt - több mint 18 százalékos növekedéssel - a közúti gépjármű gyártása nyújtotta. A számítógép- és elektronikai termékek gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 14,2 százalékkal csökkent, főként a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesése következtében. Ugyanakkor az alágon belül számottevő bővülést is lehetett megfigyelni: az elektronikai áramköri kártyák és számítógépek, perifériás egységek gyártásában. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása jelentősen, 12,4 százalékkal nőtt, nagyrészt a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény alágazat termelésbővülésének köszönhetően; egyúttal az alágon belül a szakágazatok kétharmadában is növekedést regisztrált a KSH.

Egyelőre kevés az új megrendelés

A kilátásokat rontja - bár a magyarországi konjunktúramutatók az utóbbi hónapokban nem estek tovább, például a beszerzésimenedzser-index értéke az áprilisi 47,1 pont után az ötödik hónapban 52,3, a hatodikban pedig 52,8 pontra nőtt, azaz újra meghaladta a stagnálást jelző ötvenes szintet, így a termelés várhatóan bővülhet -, hogy a 2012 májusában a KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 4,1 százalékkal visszaesett 2011-hez viszonyítva. Az új exportrendelések 4,3, az új belföldi rendelések 3,0 százalékkal csökkentek. Ennek ellenére a korábbi rendeléseknek köszönhetően az összes rendelésállomány 24,6 százalékkal bővült tavaly májushoz képest.