Már a Parlamentből is lopnak számítógépeket

Egy raktárost gyanúsítanak azzal, hogy kilopott közel 90 számítástechnikai eszközt a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból. Mindezt a legjobban őrzött magyar középületek kameráinak a kereszttüzében; az ügy nemzetbiztonsági kockázatokat is felvethet - írja az Átlátszó.
Napi.hu, 2016. április 19. kedd, 12:58
Fotó: Napi.hu

A rendőrség nyomozást indított a Fidesz-frakciótól ellopott hét laptop ügyében - derült ki az Átlátszó birtokában lévő nyomozati anyagokból. A gépek márciusban érkeztek meg a Képviselői Irodaház raktárába, ám amikor egy hónappal később szerették volna megkapni a frakció tagjai, nyoma sem volt a laptopoknak. Ezek együttes értéke a rendőrök megállapítása szerint 1,75 millió forint.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) betörési osztályának munkatársai mellett az Országgyűlés Hivatalának informatikusai is a számítógépek keresésébe fogtak, s az egyik laptopot egy hirdetési oldalon meg is találták. Az eladó révén jutottak el a nyomozók odáig, hogy annak egyik ismerőse, a Képviselői Irodaház raktárosa lehetett az, aki kihozta a munkahelyéről a gépeket és átadta neki. Miután a nőt meggyanúsították, rá két nappal újabb üggyel kínálták meg.

"A rendőrök most már úgy gondolják, hogy nem csak a 7 laptop, hanem a Parlamentből hiányzó 74 asztali számítógép és 5 monitor is az ügyfelem révén tűnt el" - mondta az Átlátszónak a nő ügyvédje, Galsa Péter.

A raktáros hölgy, mint a dokumentumokban szerepel, 2011 szeptemberétől dolgozott a Parlamentben, onnan idén februárban ment át a Képviselői Irodaházba. A védő szerint a gyanúsítás azért is érdekes, mert nincs magyarázat arra, hogy miként tudta a védence minden feltűnés nélkül kihozni a laptopokat, de leginkább a parlamenti raktárokból a nagydarab asztali számítógépeket és monitorokat egymás után úgy, hogy senki nem vette észre - olvasható az Átlátszón.

Hiányos az ellenőrzés
A raktáros elmondása szerint, amikor belépnek az irodaházba, akkor a belépőkártyájukat kell használniuk és a csomagjaikat átvilágítják, de nekik a biztonsági kapun nem kell áthaladniuk. A munka végeztével pedig kifelé a bejáratnál nem vizsgálják meg őket, és senki nem nézi meg, hogy mi van a csomagjukban.

A védő szerint az, hogy ez nem tűnt fel a biztonsági embereknek és az őrségnek, számos kérdést felvet arról, hogy mennyire komolyan látják el az ország legfontosabb középületének a védelmét. "Az pedig már érthetetlen, hogy miközben elvileg az ügyfelem egymás után hozta ki a számítógépeket, a tavaly októberben elvégzett teljes körű, a Parlament egészére kiterjedő leltár semmilyen hiányt nem tárt fel." Utóbb azonban ezt is védencének a számlájára akarják írni, hogy így tudják le a hirtelen előbukkant hiányt.

A BRFK tájékoztatása szerint lopás gyanúja miatt indítottak eljárást két személlyel szemben, a nyomozás határideje 2016. június 5., amely meghosszabbítható.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rohadtnarancs, 2016.04.19 14:22

Helyesen már a parlamentben lévők lopnak a legtöbbet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.04.19 14:12

Ide vezetett a "két hét alatt rend"...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezvan, 2016.04.19 13:54

Quod licet Iovi non licet bovi
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html